Nakon prolaska uragana Ian, na Kubi uspostavljaju opskrbu električnom energijom

Struja je ponovno uspostavljena u dijelovima Kube nakon što je uragan Ian pogodio zapadni dio otoka i izazvao potpuni nestanak struje, javlja BBC. Dužnosnici su ranije rekli da je do kolapsa električnog sustava došlo nakon što se jedna od glavnih elektrana u zemlji nije mogla vratiti u pogon. Dvije su osobe poginule, a zgrade su oštećene diljem zemlje. Ian je sada uragan 4. kategorije, s brzinom vjetra do 250 km/h (155 mph), koji se obrušava na Floridu.

Na kubanskoj državnoj televiziji u utorak je šef uprave za električnu energiju objavio da je došlo do nestanka struje na cijelom otoku kao rezultat kvara nacionalnog električnog sustava, ostavivši 11 milijuna ljudi u mraku.
Novinar državne novinske agencije izvijestio je da je 100% električnih krugova u zemlji bilo izvan pogona i da se “termoelektrana ‘Antonio Guiteras’… nije mogla sinkronizirati”sa sjedištem u Matanzasu, 100 km istočno od glavnog grada Havane.’ Antonio Guiteras’ je najvažnije energetsko postrojenje na Kubi.
Radeći tijekom noći, vlasti su počele postupno obnavljati uslugu u istočnim regijama do srijede ujutro, iako su upozorile da će proces biti “kompliciraniji” na zapadu.

Oluja je uništila pokrajinu Pinar Del Rio, dom velikog dijela duhana koji se koristi za kubanske cigare.

Vlasnik poznatog proizvođača cigara Finca Robaina na društvenim je mrežama objavio fotografije pustoši koju je uragan napravio na farmama duhana. “Bilo je apokaliptično, prava katastrofa”, napisao je Hirochi Robaina.

Prognostičari su upozorili da bi u nekim regijama Kube moglo pasti do 30 cm kiše.

Mayelin Suarez, stanovnica Pinar del Rio, rekla je da joj je ponedjeljak navečer, kada ih je pogodila oluja, bio “najmračnija u životu”.

“Skoro smo izgubili krov s naše kuće”, rekla je za Reuters.  Moja kći, suprug i ja smo ga svezali konopcem da ne odleti.

Kubanski predsjednik Miguel Diaz Canel posjetio je pokrajinu i obećao da će pomoći izdići je “iznad nedaća”.

Komentiraj