Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump u četvrtak je pokušao smiriti bijes koji je izbio nakon njegova poziva Rusiji da pronađe izbrisane mailove Hillary Clinton, izjavivši da je bio sarkastičan.

Trump je rekao u srijedu kako se nada da će Rusija biti kadra pronaći tisuće elektroničkih poruka izbrisanih s privatnog servera Hillary Clinton, koji je koristila dok je bila državna tajnica.

Demokrati su ga optužili da je pozvao strance da špijuniraju Amerikance. “To će biti prvi put da je jedan kandidat velike stranke za predsjedničku dužnost aktivno poticao stranu silu da špijunira njegova protivnika”, oštro je reagirao priopćenjem izborni stožer Hillary Clinton govoreći o “pitanju nacionalne sigurnosti”.

“Naravno da sam sarkastičan”, kazo je Trum u intervjuu objavljenom u četvrtak na Fox Newsu.

“Ali imate 33000 izbrisanih mailova (Hillary Clinton), a istinski problem je to što je rečeno u tim mailovima iz Demokratskog nacionalnog odbora”, kazao je on misleći na hakirane mailove objavljene na internetskoj stranici Wikileaksu uoči demokratske konvencije.

Predsjednica Demokratske stranke dala je ostavku u nedjelju nakon što su procureni emailovi pokazali da su stranački čelnici favorilizirali Clinton nauštrb njezina suparnika senatora Berniea Sandersa za predsjedničku nominaciju.

“Rusijo, ako slušaš, nadam se da ćeš moći pronaći 30.000 e-mailova koji nedostaju”, rekao je Trump na tiskovnoj konferenciji na Floridi.

Komentiraj