Nakon požara u Kemerovu guverner podnio ostavku

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Guverner Kemerovske oblasti Aman Tulejev podnio je u nedjelju ostavku, tjedan dana nakon požara u trgovačkom centru u glavnom gradu te oblasti u kojemu su poginule 64 osobe, među kojima 41 dijete.

“Podnio sam ostavku ruskom predsjedniku” Vladimiru Putinu, rekao je guverner na trominutnoj videosnimci koju je objavio njegov ured.

Tulejev, koji je na čelu te rudarske oblasti u zapadnom Sibiru bio od 1997., dodao je da ne može ostati na dužnosti s “tako teškim bremenom”. Ocijenio je da je njegova ostavka “jedina prava odluka”.

Smrtonosni požar u kojemu su neki roditelji izgubili svu svoju djecu, snažno je potresao čitavu zemlju.

Mnogi koji su u požaru izgubili članove obitelji optužuju vatrogasce za pasivnost i slabu opremljenost, a policiju za nestručno postupanje. Najmanje tri osobe su podigle tužbe državnom tužiteljstvu u Kemerovu.

Tulejev je pak bio na meti kritika zbog toga što nije došao na mjesto nesreće i sastao se s obiteljima žrtava u danima nakon tragedije.

Vladimir Putin isprva nije htio razriješiti guvernera kojemu su 73 godine, unatoč nesvakidašnjim prosvjedima u tom industrijskom gradu s 550.000 stanovnika.

Trgovački centar je izgrađen “bez potrebnih dozvola”, navodi rusko istražno povjerenstvo. Sedam osoba je uhićeno, među njima i čelnica državnog tijela za nadzor gradnje u Kemerovskoj oblasti.

Istražitelji su utvrdili brojne “očite povrede” sigurnosnih propisa zbog kojih djeca nisu mogla izaći iz zaključanih dvorana. Usto je požarni sustav bio u kvaru, a izlazi u slučaju opasnosti blokirani.

Komentiraj