Nakon povratka iz Tokija dio australskih sportaša mora proći 28-dnevnu izolaciju

Dok se sudionici Olimpijskih igara iz cijelog svijeta vraćaju u svoje države razmišljajući samo o rezultatima koje su postigli, dio australskih olimpijaca imaju jednu malo veću brigu – po dolasku „Down under“ ih čeka izolacija duga 28 (!) dana. Konkretno sportaši iz Južne Australije, na standardnu izolaciju od 14 dana morat će ostati i dodatnih 14 dana: njih 16 je već sada u Sydneyu u izolaciji u jednom hotelu, a po dolasku u saveznu državu Južnu Australiju, čeka ih još 14 dana „samoće“. Rigidne odluke australski vlasti vezane za koronavirus nisu zaobišle ni njihove olimpijce.

„Druge države slave povratak svojih sportaša, a mi naše tretiramo na najbrutalniji i najbezobzirniji način“, rekao je izvršni direktor Olimpijskog odbora Austrlije Matt Carroll. „Oni su sada kažnjeni jer su ponosno predstavljali svoju državu na Olimpijskim igrama“.

Tamošnji Olimpijski odbor tražio je od vlasti da se za sportaše napravi izuzeće od ovog pravila, međutim odbijeni su.

„Ne samo da su svi naši sportaši cijepljeni s obje doze, nego su u Tokiju živjeli u balonu, izolirani od svih, testirani su na dnevnoj bazi, držali su se svih preporuka“, dodao je Carroll. „Nismo dobili objašnjenje zašto je naš zahtjev odbijen“.

Prvi čovjek medicinske službe Australskog olimpijskog odbora David Hughes rekao je kako nema medicinske podloge za ovako dugu izolaciju, te da 28-dnevna karantena može uzrokovati fizičke i mentalne probleme sportašima.

Komentiraj