FaH

NAKON POVLAČENJA: IS oslobodio stotine stanovnika Manbidža

Skupina Islamska država (IS) oslobodila je više stotina civila koje je vodila sa sobom koristeći se njima kao “ljudskim štitom” pri povlačenju iz uporišta u Manbidžu, na sjeveru Sirije, izvijestio je u subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Izvor u Sirijskim demokratskim snagama (SDF) koje su potisnule džihadiste iz grada, rekao je pak za AFP da je “dio civila uspio pobjeći dok su išli cestom za Džarablus (baza IS-a sjeverno od Manbidža) a drugi su oslobođeni”, ali nije mogao reći jesu li svi pušteni.

Više stotina njih je “sada na slobodi”, dodaje SOHR koji ima široku mrežu izvora diljem ratom zahvaćene Sirije.

U petak su glasnogovornik SDF-a i SOHR izvijestili da su džihadisti odveli gotovo 2000 civila, među njima žene i djecu, koristeći se njima kao “ljudskim štitom” pri povlačenju iz Manbidža.

“Među civilima koji je IS odveo i koristio ih kao ljudski štit, mnogi su sami odlučili otići zbog straha od odmazde” SDF-a, rekao je Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a.

Nakon žestoke bitke 31. svibnja, SDF – savez arapskih i kurdskih boraca potpomognutih Sjedinjenim Državama – zauzeo je Manbidž 6. kolovoza. Taj je grad veoma važna strateška točka u opskrbi ultraradikalne organizacije.

Šačica džihadista je pružala otpor tjedan dana, ali su u subotu SOHR i izvor u SDF-u potvrdili odlazak svih boraca IS-a.

“Nema više nijednog borca IS-a”, rekao je izvor u SDF-u.

“Nema više ni džihadista ni pristaša skupine. Svi su otišli”, rekao je Rahman.

Kako navodi SOHR, od početka ofenzive na Manbidž i okolicu poginulo je 437 civila, među kojima 105 djece. Dvjesto tri civila su poginula u zračnim udarima međunarodne koalicije na čelu s SAD-om. Istodobno je poginulo 299 pripadnika SDF-a i 1019 džihadista.

Komentiraj