Nakon pobjede na festivalu u Torontu, “Nomadland” je glavni favorit za Oscara

 

Nagrada publike na filmskom festivalu u Torontu već godinama je glavni indikator za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma. Publika bira tri najbolja filma, pa je tako 2018. godine pobijedila „Zelena knjiga“, 2017. „Tri plakata izvan grada“, 2013. „12 godina ropstva“, a 2010. „Kraljev govor“. Svi ti filmovi nekoliko mjeseci kasnije osvojili su Oscara za najbolji film.

U nedjelju je objavljeno kako je film „Nomadland“ osvojio nagradu publike na upravo završenom filmskom festivalu u Torontu, čime je automatski postao glavni favorit za nagradu Oscar. I ne samo to, „Nomadland“ je pobijedio i na nedavno održanom filmskom festivalu u Veneciji, a posljednjih godina i ta je nagrada značajan indikator u utrci za Oscara. Tako je prošle godine u Veneciji pobijedio film „Joker“, 2017. je pobijedio „Oblik vode“, a ta dva filma kasnije su osvojili Oscara za najbolji film.

Frances McDormand glumi glavnu ulogu u filmu „Nomadland“ koji je režirala 38-godišnja Chloé Zhao koja je rođena u Pekingu, ali se školovala u Americi gdje je ostala i živjeti. Njezin talent prepoznat je u Hollywoodu tako da ona već dovršava svoj novi film, akcijsku sagu „Eternals“ sa Angelinom Jolie i Salmom Hayek u glavnim ulogama. U filmu „Nomadland“ Frances McDormand glumi udovicu u šezdesetima koja svoj kombi pretvori u mobilni dom te krene iz Nevade na put, usput radeći sezonske poslove. Film se temelji na knjizi Jessice Bruder iz 2017. godine „Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century“.

Komentiraj