NAKON PET DESETLJEĆA SUKOBA: Kolumbija dovršava pregovore s pobunjenicima FARC-a

Kolumbija bi do 20. srpnja mogla dovršiti mirovne pregovore s ljevičarskom pobunjeničkom skupinom FARC, rekao je u ponedjeljak kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos, što bi bio ključan korak u zaustavljanju sukoba koji već više od pet desetljeća potresa tu južnoameričku zemlju.

Predstavnici kolumbijske vlade od kraja 2012. na Kubi vode pregovore s FARC-om. Dvije su strane postigle sporazume o desetak pitanja, ali još uvijek nije dogovoren sveobuhvatni prekid vatre, kao i način provedbe tog sporazuma.

“Mislim da ćemo do 20. srpnja u Havani završiti pregovore i da će nakon tog početi nova era za našu zemlju”, rekao je Santos nakon sastanka vlade.

Pregovarači su već prekoračili dogovoreni rok za postizanje sporazuma u ožujku, a Santos se posljednjih tjedana našao na udaru kritika zbog svojih izjava povodom referenduma o mirovnom sporazumu s FARC-om koji je obećao organizirati.

Desničarska oporba pozvala je javnost da glasuje protiv sporazuma jer smatra da on omogućuje imunitet pobunjenicima za kršenje ljudskih prava.

Santosa su kritizirali jer je ranije kazao da bi Kolumbija morala podići poreze kako bi financirala rat protiv FARC-a, u slučaju da mirovni pregovori propadnu.

Santos je također prošli tjedan rekao da je FARC spreman nastaviti borbu ako propadnu pregovori, a oporba je te izjave kritizirala kao nepotrebno zastrašivanje građana uoči referenduma.

Komentiraj