Japanska ministrica obrane posjetila je kontroverzno svetište vojnih časnika poginulih u Drugom svjetskom ratu, nakon što je bila u pratnji premijera Shinza  Abea na povijesnom mjestu Pearl Harboru, gdje je japanski napad uveo SAD u rat.

Televizijska snimka pokazuje nasmiješenu Tomomi Inada u crnoj jakni i suknji na tokijskom svetištu Yasukuni, gdje se odaje počast Japancima koji su izgubili živote  u ratu, uključujući sedam časnika pogubljenih zbog ratnih zločina.

Posjeti istaknutih japanskih dužnosnika svetištu naljutili su susjednu Kinu i Južnu Koreju, koje Yusukuni smatraju simbolom japanskog militarizma i podsjetnikom na ratne žrtve.

Ministarstvo obrane Južne Koreje nazvalo je posjet “vrijednim žaljenja”.

“Izražavamo duboku zabrinutost i žaljenje zbog posjeta japanske ministrice obrane svetištu Yusukuni, jednako kao i da naša vlada naglašava potrebu  stvoriti nove, buduće južnokorejsko-japanske odnose”, rečeno je u izjavi.

Inada se pridružila Abeu i Obami u utorak kada je prvi put jedan japanski vođa posjetio Pearl Harbor kako bi odao počast žrtvama japanskog napada prije 75 godina.

Komentiraj