Nakon otkrića Football Leaksa: Španjolci udarili na poslovno carstvo najvećeg balkanskog agenta

Football Leaks: akcija španjolskih pravosudnih tijela dogodila se pola godine nakon što su novinari Europske istraživačke suradnje (EIC), čiji je Nacional punopravni član, na temelju dokumenata Football Leaksa otkrili kako funkcionira poslovno carstvo Falija Ramadanija

Fali Ramadani, poznato menadžersko ime u svijetu nogometa, posebice na Balkanu, našao se na udaru španjolskih vlasti. Proteklog vikenda saznalo se da je Ramadani optužen za pranje novca te su predstavnici Civilne garde Španjolske punih šest sati pretresali njegovu kuću na Mallorci, odakle su odnijeli brdo dokumenata koje će u narednim danima analizirati. Akcija španjolskih pravosudnih tijela dogodila se otprilike pola godine nakon što su novinari Europske istraživačke suradnje (EIC), čiji je Nacional punopravni član, na temelju dokumenata Football Leaksa otkrili kako funkcionira poslovno carstvo jednog od najmoćnijih europskih nogometnih menadžera preko tvrtke Lian Sports.

Španjolski mediji Ultima Hora i Marca pišu da je protiv Ramadanija pokrenuta udružena akcija u kojoj sudjeluju Tim za borbu protiv organiziranog kriminala i Grupa za istragu financijskog poslovanja, a uključeni su i Europol i Porezna služba. Ramadaniju je poslije šest sati pretresa rečeno da se u nekoliko narednih dana mora pojaviti pred Nacionalnim sudom u Madridu kako bi bio ispitan. Utjecajni agent koji zastupa ili je zastupao i veliki broj hrvatskih i srpskih nogometaša, posjeduje u Mallorci veliko bogatstvo. Od stanova, zemljišta, luksuznih automobila do jahte, a sve to može mu biti blokirano za korištenje do okončanja istrage.

Španjolski mediji pišu i da Ramadani nije jedini nogometni agent koji je na udaru vlasti, već se istraga za pranje novca i utaju poreza vodi i protiv još nekoliko menadžera koji su porijeklom iz istočne Europe. Pod istragom su i neki poduzetnici, ali i bivši nogometaši, a španjolske vlasti su u sklopu te akcije posjetili i jednu građevinsku firmu koja posluje u Mallorci. Iz nje su također uzeli veliki broj dokumenata za koje smatraju da imaju veze s Ramadanijem i gradnjom dvaju odmarališta na toj istoj lokaciji.

Ramadanijeva lista igrača koje je zastupao je podugačka, ali je poznat i po tome što je pružio usluge i velikom broju igrača s područja bivše Jugoslavije. Prvi njegov klijent u Hrvatskoj bio je Josip Šimunić, a kasnije su usluge Albanca koristili Ivan Perišić, Ante Rebić, Alen Halilović, Dominik Livaković i Josip Brekalo. Na listi su i Nikola Kalinić, Marko Rog, Tomi Jurić, Stipe Perica, Hrvoje Milić, Božo Mikulić, Karlo Butić i Deni Jurić. Od srpskih nogometaša Ramadani je zastupao Luku Jovića, Filipa Kostića i niz drugih poznatih srpskih reprezentativaca.

Upravo su slučaj Luke Jovića i transferi tijekom njegove karijere bili u središtu priče koju je Nacional s drugim europskim medijima s kojima surađuje na projektu Football Leaks objavio u rujnu prošle godine. Srpski napadač i reprezentativac Luka Jović prešao je 4. lipnja 2019. iz Eintrachta Frankfurt u Real Madrid. Pretpostavlja se da je naknada za transfer iznosila oko 60 milijuna eura.

Činilo se da je to bio veliki posao za Eintracht. U ljeto 2017. godine tada 19-godišnji Jović iz Benfice iz Lisabona otišao je u Eintracht, u početku na posudbu. Naknada je bila smiješno niska: 200.000 eura prema “ugovoru o posudbi” koji su potpisali šefovi Eintrachta.

U tom ugovoru postoji jedna začuđujuća klauzula, četvrti stavak. Benfica je Eintrachtu dala “ekskluzivnu i jednostranu mogućnost kupnje” Jovića. Prema ugovoru, Eintracht je morao pristati na dogovor do 31. svibnja 2019. Cijena: pet milijuna eura.

Naravno, Eintracht Frankfurt je tu opciju iskoristio kako bi dobio igrača koji je prošle sezone postigao 27 golova u Bundesligi i Europa ligi. Nekoliko tjedana kasnije Jović je bio u Madridu.

Ono što izgleda kao dogovor desetljeća nakon Jovićeve prodaje, ima jednu zanimljivu pojedinost. Eintracht Frankfurt je u svibnju stekao samo 70 posto Jovićevih transfernih prava. Benfica je zadržala preostalih 30 posto. U tom omjeru Portugalci također imaju koristi od prelaska igrača u Madrid.

Iako je to bio ipak unosan posao za Eintracht, također je i prilično mutan. Na pitanje o pozadini posla prodaje Jovića, klub je naglasio da “uglavnom ne komentira detalje ugovora i detalje transfera”. Benfica je potvrdila brojke i klauzule i opisala udio u dobiti od 30 posto u preprodaji Jovića kao “dopušten”. FIFA zna sve detalje o tome, dodali su.

Predstavnici Civilne garde Španjolske punih šest sati pretresali su Rahmanijevu kuću na Mallorci te odnijeli brdo dokumenata koje će u narednim danima analizirati

Karijera Luke Jovića lekcija je kako se igračima već trguje dok su maloljetni i kako milijuni eura prolaze kroz mračne kanale preko ovakvih transfera. O tome ima dovoljno dokaza o dokumentima Football Leaksa, uključujući i slučaj Jović.

Nakon dolaska u Frankfurt Jović je za Bild rekao da je htio ostati “još jednu ili dvije godine” u bivšem klubu Crvena zvezda iz Beograda: “Preseljenje u inozemstvo bilo mi je prerano”. Ali šefovi kluba u Beogradu imali su druge planove.

Sa 16 godina Jović je odigrao svoju prvu utakmicu u Crvenoj zvezdi. Kad mu je bilo 17 godina, klub je prodao 70 posto Jovićevih transfernih prava Apollonu Limassolu. Ciparski prvoligaš platio ga je 750.000 eura, a Crvena zvezda je novac iskoristila za otplatu dugova brojnim vjerovnicima. Ali Jović je nastavio igrati u Srbiji. U siječnju 2016. napadač je postao punoljetan, a Crvena zvezda je prodala preostalih 30 posto transfernih prava Apollonu. Ovaj put je trebalo platiti 600.000 eura.

Dana 25. siječnja 2016. Jović je potpisao dvoipolgodišnji ugovor s Apollonom. Ciprani su mu jamčili mjesečnu bruto plaću u iznosu od 14.400 eura u prvoj sezoni i 29.800 eura u drugoj i trećoj sezoni. Ali Jović nikada nije trebao zaigrati za Apollon Limassol. Šest dana kasnije, Ciprani su preprodali Jovića Benfici iz Lisabona. Tamo je potpisao ugovor 31. siječnja 2016. koji je vrijedio do kraja lipnja 2021. Njegova mjesečna plaća u Portugalu: 50.000 eura bruto.

Zašto je transfer išao preko Cipra? Apollon Limassol napravio je poslovni model za stjecanja prava na transfer igrača iz balkanskih zemalja u svojevrsnoj trokutastoj trgovini, a da pritom ti igrači nisu nikad igrali za klub. Umjesto toga, mladi profesionalci nakon nekoliko dana preprodavali su se klubovima na Zapadu uz veliku zaradu.

Od trgovine s Lukom Jovićem lijep iznos ostao je Apollonu: 5,3 milijuna eura. 1,35 milijuna Apolona koji su platili Crvenoj zvezdi za Jovića nadoknađeno je od 6,65 milijuna, koliko je Benfica platila za igrača. Ta čudesna velika svota novca za Apollon otkrivena je u dokumentima Football Leaksa. Jedan od vlasnika agencije Lian Sports Limited već je u lipnju 2013. osigurao osam posto udjela u Apollonu preko tvrtke na Karibima. Nogometni agent Fali Ramadani također ima udjela u Lian Sportsu. Njegova agencija zastupa Luku Jovića.

Ramadani je postao jedan od najutjecajnijih agenata u nogometnoj industriji i njegov uspon nije lako rekonstruirati. O njemu nema gotovo nikakvih informacija u medijima, nema ni jednog intervjua u arhivi Spiegela. Rođen 1963. u selu na sjeveru Makedonije, Ramadani je godinama živio u Berlinu. Ima i njemačku putovnicu, u kojoj je navedeno njegovo pravno ime: Abdilgafar. Iz Berlina je Ramadani prvo radio za agenciju F.R.V. Sportmanagement GmbH kao agent igrača, a kasnije za Lian Sports.

U ljeto 2012. Ramadani je napravio radikalan rez. Sa svojim partnerom Nikolom Damjancem, agentom iz Srbije, pripremio je prelazak Lian Sportsa na Maltu. “Sadašnja struktura poduzeća dobro je funkcionirala tijekom posljednjih nekoliko godina,” piše u zapisniku sastanka u Berlinu početkom lipnja 2012., “ali sada ima puno problema.”

Promjena sjedišta tvrtke učinjena je uglavnom zbog poreznih razloga. U skladu s tim, Ramadani je favorizirao Maltu zbog njenog „poslovnog okruženja“ i „oporezivanja od pet posto na dobit za strane dioničare“. Ramadaniju je još jedno problematično mjesto bilo i razni udjeli u kompanijama u SAD-u.

Pod ključnom riječi “američki problem”, u protokolu se navodi da će vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama, koje su tada započele rat s glavnom švicarskom bankom UBS, u budućnosti zahtijevati detaljne informacije o svim kretanjima računa američkih kompanija u Švicarskoj, “uključujući i one vlasnika”. Tvrtka koja se zove Sports & More LLC, iza koje je stajao Ramadanijev partner Damjanac, trebala bi biti “odmah” zatvorena, a prema drugom protokolu to se trebalo dogoditi do rujna 2012. Čovjek kojem je Ramadani dao zadatak da obnovi carstvo bio je Nijemac u srednjim tridesetim koji je u to vrijeme živio u Londonu: Marc Rautenberg. On je od 2005. radio za tvrtku Kentaro, zastupnika TV prava. Rautenberg je trebao pripremiti teren tako da bi Lian Sport mogao postati “vodeća svjetska agencija za transfere igrača”. Očito je želio da se ovaj posao vrlo dobro isplati. Nacrt “ugovora o savjetovanju” s Lian Sportsom pokazuje da je Rautenberg od 1. rujna 2012. trebao primati 200.000 eura bruto mjesečno. Također je stekao deset posto udjela u tvrtki Lian Sports, a dodatnih deset posto trebalo bi se dodati do sredine 2013. To je navedeno u drugom ugovoru. Time je Rautenberg također stekao udio u dobiti.

Lian Sports Limited upisan je u malteški registar tvrtki sredinom srpnja 2012. sa sjedištem u gradu San Giljanu. Osim toga, osnovane su i brojne druge tvrtke. Registrirani su na Svetom Kristoforu i Nevisu, maloj otočnoj državi na Karibima. Za organizaciju nove poslovne strukture Ramadani se oslanjao na pomoć stručnjaka iz odvjetničkog ureda iz Andore Walters & Karrer, specijaliziranog za tajno pokretanje offshore tvrtki širom svijeta.

Ramadani je ovlastio Waltersa i Karrera i Rautenberg je svakodnevno vodio posao s odvjetnicima. Bilo je to lako jer su mogli komunicirati na njemačkom jeziku: odvjetnik Florian Karrer dolazi iz Schongaua u Gornjoj Bavarskoj. Sjedište ureda Walters & Karrer nalazilo se u Charlestownu, gradiću na Svetom Kristoforu i Nevisu koji ima 1700 stanovnika, u Dixcart Houseu. To je bila i adresa mnogih novih kompanija u novom poslovnom carstvu: BEG Investments, LCY Holdings, SNR Limited, TXL Investments.

U Dixcart Houseu nalazile su se i tvrtke koje su imale marketinška prava za profesionalne nogometaše koje je zastupao Ramadani i koje su svake godine dobivale stotine tisuća eura: Mana Consulting & Marketing Ltd. za srpskog reprezentativca Matiju Nastasića koji je 2015. iz Manchester Cityja prešao u FC Schalke 04, ili Joste Consultancy Ltd. za crnogorskog reprezentativca Stefana Jovetića koji je iz Intera iz Milana prešao u AS Monaco 2017.

Srpski reprezentativac Luka Jović prešao je 4. lipnja 2019. iz Eintrachta Frankfurt u Real Madrid. Visina transfera je 60 milijuna eura, a u pozadini je Ramadani

Rautenberg je imao pregled svih kretanja računa tvrtki na Karibima, a domaća Ramadanijeva banka bila je Valletta na Malti. Sve su te poslovne akcije morale su ostati tajnima. To piše u sporazumu o povjerljivosti koji je Karrer potpisao u kolovozu 2013. godine i poslao Rautenbergu.

Ramadani je svojim portfeljem igrača postao teškaš u menadžerskom nogometnom biznisu. U Bundesligi, najpoznatiji Ramadanijevi klijenti u Eintrachtu su Filip Kostić i Mijat Gaćinović, a FC Augsburg ima Alfreda Finnbogasona i Marka Grujića koje je Liverpool posudio Herthi BSC.

Ramadani se ponosi time što je bio ključna figura u transferima najvećih talenata na Balkanu. Nakon osnivanja tvrtke na Malti, Lian Sports imao je četiri računa u banci Valletta, u kojoj su se dogodile mnoge financijske transakcije. Veliki iznosi uplaćivali su se tvrtkama čiji su računi uglavnom bili u bankama zemalja s lošom reputacijom o transparentnosti.

Lian Sports poslao je 400.000 eura srpskom savjetniku, a on je imao račun u banci Julius Baer u Zürichu, u Bahnhofstrasse. Ramadanijevi poslovni prijatelji posebno su voljeli sjedišta tvrtki na Britanskim Djevičanskim otocima na Karibima. Lian Sports prebacio je ukupno 100.000 eura u jednu od tih tvrtki, plativši na račun u Neue Bank AG u Lihtenštajnu. Druga tvrtka naplatila je Lian Sportsu ukupno 223.000 eura, dospjelih na račun u banci Julius Baer u Zürichu. Treća je tvrtka tražila 95.000 eura, a imala je svoj račun u banci Hermes na karipskom otoku Sveta Lucija. Lian Sports platio je 500.000 eura kompaniji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – to je bila diskretna blagajna agenta srpskog igrača.

Sva ta plaćanja temeljila su se na pisanim ugovorima koji su vrlo slični i vrlo sumnjivi. Ponekad je Lian Sports nagrađivao primatelja za navodnu „potragu za talentima u južnoj Europi, uključujući Balkan“, ponekad se šestoznamenkasti zbrojevi smatraju „provizijama“, ponekad „uslugama“ u transferu.

Ramadani nije komentirao ova plaćanja, niti sva ostala istraživanja o Lian Sportsu koja su navedena u tekstu. Njegovi poslovni partneri Nikola Damjanac i Marc Rautenberg također nisu odgovorili na pismene zahtjeve, a ni Walters & Karrer. Apollon Limassol najavio je da će komentirati trokutasti sporazum s Jovićem, ali to se nije dogodilo. Ni igrači Nastasić i Jovetić nisu odgovorili na upite.

No Lian Sports nije uvijek tako rezerviran i čvrsto pokriven. Naprotiv: Ramadani očito voli pokazati šefovima klubova iz Njemačke što je postigao u životu. Sportski direktor jednog bundesligaškog kluba rekao je tijekom ljeta 2016. jednom nogometnom agentu da ga je Ramadani pozvao u svoj posjed na Majorci. Gost je vilu procijenio na “oko pet milijuna eura”, a brod “na dvocifren milijunski iznos”. Ramadani ga je dočekao s Aston Martinom. “Ovaj trik”, odgovorio je drugi savjetnik e-mailom, “mnogi u Bundesligi dobro su prihvatili”.

Komentiraj