EPA

NAKON NIZA KRITIKA WHO stvara sustav reakcije na epidemije

Svjetska zdravstvena organizacija stvara novi sustav kojim bi unaprijedila reakciju na velike epidemije, pošto se našla pod valom kritika za presporu reakciju na zapadnoafričku epidemiju ebole, objavljeno je u petak.

“Cilj je skratiti na maksimalno četiri mjeseca vrijeme od prepoznavanja epidemije do stavljanja na raspolaganje medicinskih alata”, rekla je glavna direktorica WHO-a Margaret Chan na konferenciji za novinare u Ženevi.

 

 

  • “Vjerujem da će svijet tako biti spremniji za iduću, neizbježnu krizu. Nitko ne želi da se liječnici, kliničari ponovno nađu praznih ruku”.

 

 

Plan će vjerojatno pokrivati sojeve gripe poput H5N1 i mogao bi pomoći da se svijet pripremi, među ostalim, za pogoršanje situacije u vezi s bliskoistočnim respiratornim sindromom (MERS), rekli su dužnosnici WHO-a.

Novi prijedlog dio je niza reforma osmišljenih kako bi se izbjeglo ponavljanje spore reakcije te agencije Ujedinjenih naroda na epidemiju ebole u kojoj je umrlo 11.294 ljudi, a još nije iskorijenjena u Sijeri Leoneu, Liberiji i Gvineji.

U petak je objavljeno da je jedno cjepivo za ebolu na ispitivanju pokazalo stopostotnu djelotvornost.

Komentiraj