EPA/SEBASTIEN NOGIER

Nakon nevremena u Francuskoj čišćenje i potraga za nestalima

U ponedjeljak se nastavlja čišćenje kuća i ulica na Azurnoj obali, na jugoistoku Francuske, a još uvijek postoji nada da će se pronaći četvero nestalih u nevremenu i bujici blata u kojima je u subotu smrtno stradalo najmanje 17 osoba.

Potraga za četiri osobe o kojima nema nikakvih vijesti, jedne u Antibesu, dvije u Cannesu i jedne u Mandelieu-la-Napoule nije prekinuta tijekom noći. No, trebala bi se intenzivirati nanovo u ponedjeljak ujutro.

Sedamnaesta žrtva, žena smrtno stradala u prometnoj nesreći izazvanoj nevremenom, posljednja je žrtva koja se u nedjelju navečer našla na popisu velikog broja poginulih u oluji rekordna intenziteta na obalnom pojasu od Mandelieu-la-Napoule do Nice.

Stanovništvo će nastaviti u ponedjeljak uklanjati debeli sloj blata koji je prekrio ulice.

 

  • Predsjednik Francois Hollande  je najavio da će stanje prirodne katastrofe biti proglašeno već u srijedu na Vijeću ministara, što je ključno za isplatu obeštećenja.

 

Stručne službe pokušat će uključiti struju u 10.000 kućanstava. Ostat će zatvorno 15 osnovnih i dvije srednje škole.

Francuske željeznice pokušat će staviti u promet nekoliko vlakova, “prvenstveno za dnevni promet koji koristi nekoliko tisuća putnika”, dok će se brzi vlak TGV Pariz-Nica zaustavljati u Toulonu.

U razornim poplavama nastalim nakon što je u tri sata vremena napadalo 180 mm kiše, bujice su preplavile ulice Cannesa, Antibesa, Nice i drugih mjesta. Većina stradalih se utopila u automobilima, zarobljeni u podzemnim garažama.

Komentiraj