EPA/Zoltan Mathe

NAKON NEKOLIKO DANA ‘ZATIŠJA’ Novi val migranata stiže u Srbiju

Nakon nekoliko dana zatišja u Srbiju stiže novi val migranata, potvrdili su dužnosnici Crvenog križa u gradiću Preševo uz granicu s Makedonijom, gdje je tijekom noći i u srijedu stiglo više od 2.000 ljudi s Bliskog istoka.

“Imamo, od noćas, drastično povećan priliv migranata”, rekao je srbijanskim medijima tajnik lokalnog Crvenog križa Ahmet Halimi, navodeći da je u privremenom prihvatnom centru oko tisuću ljudi, a ispred ih je mnogo više, a većina je iz Sirije, Iraka, Afganistana.

Crveni križ trenutačno ima dovoljno hrane i sredstva za higijenu, ali je neophodna dodatna opskrba mlijekom i opremom za bebe, a zbog povećnog priliva ljudi, žena i djece aktivsti Crvenog križa počeli su raditi u tri smjene kako bi se svima pomoglo.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić zanijekao je u srijedu postojanje bilo kakvog plana za naseljavanje migranata i izbjeglica u Srbiji, naglasivši kako je želja Beograda da u ovoj velikoj migrantskoj krizi “budemo odgovorni i ponašamo se ozbiljno”.

“Iako smo samo zemlja kandidat, spremni smo ponašati se kao država članica EU, pokušati na svaki način pokazati spremnost za prihvaćanje dijela svoje odgovornosti kao i bilo koja članica EU”, rekao je Vučić novinarima u Novom Sadu.

 

  • Vučić je ocijenio kako se u praksi ne zna što to točno znači, sve dok se ne vidi sveoubuhvatno i strateško rješenje EU.

 

“Izbjeglice ne žele ostati čak ni u Beču, gdje je podnijeto svega šest zahtjeva za azil a Srbija svakako nije u njihovim planovima”, zaključio je Vučić.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je da je iznos od 1,7 milijuna eura, koliko je EU namijenila Srbiji i Makedoniji za rješavanje izbegličke krize “neozbiljan”, prenijela je agencija Tanjug.

“Svaka zemlja pristupa ovom problemu različito i naša reakcija sigurno neće biti da pravimo ‘kontra-zid’. Ali, to pitanje ne možemo mi rješavati, nismo mi svjetska sila”, rekao je Dačić na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s predstavnicima misije OESS-a u Ukrajini.

Komentiraj