Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je u petak u Diyarbakiru, dan nakon bombaškog napada u kojemu su poginula sedmorica redarstvenika, da se ne boji i da zemlja neće odustati od borbe s kurdskom pobunom.

“Na bojimo se, neće nas pokolebati”, rekao je premijer u Diyarbakiru, gradu s kurdskom većinom na jugoistoku zemlje, odajući počast redarstvenicima poginulim u tom napadu za koji su odgovornost preuzeli kurdski pobunjenici i u kojemu je 27 ljudi ranjeno.

Davutoglu je u govoru naglasio “bratske” veze između Turaka i Kurda, pošto se kurdski sukob ljetos nastavio nakon dvogodišnjeg primirja.

HPG, vojno krilo Kurdistanske radničke stranke (PKK), preuzeo je u petak odgovornost za napad izveden dan ranije, u priopćenju koje prenosi prokurdska agencija Firat, navodeći da je napad “odgovor na napade turske vojske u Kurdistanu”.

“Mislili su da ćemo se prestrašiti. Ne bojimo se, neće nas pokolebati, bit ćemo odlučni do kraja”, upozorio je predsjednik turske vlade.

Policija u Diyarbakiru je uhitila 9 osumnjičenika u okviru istrage, doznaje se od sigurnosnog izvora.

Islamsko-konzervativni predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji boravi u posjetu Washingtonu, pozvao je međunarodnu zajednicu da podupre djelovanje njegove vlade protiv kurdskih separatista koje je optužio za napad i prije nego su preuzeli odgovornost za njega.

“To ne možemo više trpjeti”, istaknuo je Erdogan. “Europske i druge zemlje mogu, nadam se, vidjeti tko stoji iza tih napada”, rekao je.

Kao odgovor na napad u četvrtak, dvanaest lovaca turske vojske izveli su dva niza zračnih udara na skrovišta PKK-a u Zapu i Metini, na sjeveru Iraka, priopćila je u petak turska vojska.

Turska živi u stanju povišenog stupnja sigurnosne pripravnosti nakon niza neviđenih napada koje pripisuje džihadistima ili su povezani s obnovom kurdskog sukoba.

Zadnji takav napad dogodio se 19. ožujka u središtu Istanbula u kojem je poginulo četvero stranih turista. Ankara pripisuje napad skupini Islamskoj državi (IS).

Komentiraj