Oko 250 radnika tvornice cementa sjeverno od glavnog sirijskog grada Damaska nestalo je, a najvjerojatnije ih je otela skupina Islamska država (IS) koja je u zadnje vrijeme pretrpjela niz vojnih poraza, od kojih je najteži gubitak drevnog grada Palmire, čiji se stanovnici pripremaju za povratak, priopćeno je u četvrtak.

Nakon ofenzive IS-a u ponedjeljak u okolici Dmeira, na čijoj su meti bili vojni aerodrom, elektrocentrala i cementara, deseci radnika te tvornice vode se kao nestali.

“U ponedjeljak smo izgubili vezu s 250 radnika tvornice cementa Badia i ne znamo gdje su”, rekao je čelnik tvrtke za AFP, dok obitelji strahuju da ih je oteo IS.

Kako navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), “nemamo više kontakt s desecima zaposlenika nakon IS-ova napada na cementaru i sumnjamo da ih je IS oteo i odveo u nepoznatom smjeru”.

Kao i u ostatku Sirije, kontrolu nad mjestom Dmeirom, četrdesetak kilometara sjeveroistočno od Damaska, dijele IS, druge skupine islamističkih pobunjenika i vojska sirijskog režima.

SOHR navodi da je IS u ofenzivi u ponedjeljak “zauzeo tvornicu cementa, ali nije uspio zauzeti vojni aerodrom i elektrocentralu Techrine” koji su u rukama režima.

Od početka ofenzive u ponedjeljak poginulo je 35 pripadnika IS-a i 20 vojnika sirijske vojske, dodaje SOHR.

Deset dana nakon oslobađanja “pustinjskog bisera” Palmireod islamističkih pobunjenika, režim je stanovnicima odobrio povratak od subote, priopćeno je iz ureda guvernera  pokrajine Homsa u kojoj je Palmira.

U Siriji od 2011. traje rat u kojemu je izginulo više od 270.000 ljudi, a više od polovine stanovništva je raseljeno.

Komentiraj