NAKON NAGLOG SKOKA: Opet pada cijena goriva

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nakon snažnog rasta cijena goriva prošloga tjedna, većina vozača može odahnuti. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, u utorak je litra eurosupera 95, ali i litra eurodizela, jeftinija za 6 lipa. Cijena eurosupera 95 sada se kreće oko 9,22 kune, dok se litra eurodizela prodaje između 8,59 i 8,62 kune, ovisno o kompaniji.

Ipak, vozači koji koriste autoplin opet nemaju razloga za veselje. Peti tjedan za redom raste cijena ove vrste goriva. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra autoplina poskupila je za 9 lipa i prodaje se za 3,90 kuna što je najviša cijena u posljednja gotovo četiri mjeseca. U posljednjih pet tjedana cijena autoplina skočila je ukupno 39 lipa, čime je spremnik od 50 litara poskupio ukupno 19,5 kuna. Plinski centar Zagreb jedan je od jeftinijih s cijenom od 3,67 kuna.

Promatra li se stanje na svjetskim tržištima sirove nafte, barel se kreće oko 48 dolara, što znači da u posljednja dva tjedna gotovo konstantno pada. Istodobno, prosječni tečaj dolara i kune prošloga je tjedna malo porastao, no od početka ovoga tjedna pada.

Ukoliko se nastavi ovaj trend kretanja dolara i kune te blagog pada cijena nafte na svjetskim tržištima, pod uvjetom da se taj trend odrazi i na Mediteransko tržište, moglo bi se dogoditi da i idućega tjedna cijene goriva padnu.

Prošlog tjedna zabilježen porast cijena

Podsjetimo, prošlog je tjedna, nakon sedam tjedana neprekidnog pada cijena goriva u Hrvatskoj, došlo do porasta cijena goriva i to za 29 lipa litra eurosupera 95 poskupio za čak 35 lipa po litri dizea.

Uzrok drastičnog poskupljenja, objasnili su iz Lukoila, je snažan porast cijena dizelskog goriva i motornih benzina na mediteranskoj burzi za oko 40 dolara po metričkoj toni u odnosu na tjedan koji je prethodio prošlome te porast tečaja dolara prema kuni.

Komentiraj