HINA/ Daniel KASAP/ dk

NAKON NACIONALOVA OTKRIĆA TKO SU KANDIDATI ZA GRADNJU PELJEŠKOG MOSTA Plenković odbacio mogućnost da BiH zaustavi taj projekt

Nakon što je Nacional otkrio kako se pokušava utjecati na premijera i ministra Butkovića, tko su kandidati za izgradnju Pelješkog mosta te što se mijenjalo u natječajnoj dokumentaciji, Plenković je odbacio mogućnost da BiH zaustavi izgradnju Pelješkog mosta poručivši da će se taj projekt realizirati “i u suglasju s BiH stranom”.

“Jednostavan odgovor je, nije”, odgovorio je premijer na pitanje Branka Bačića (HDZ) je li moguće da će BiH zaustaviti izgradnju mosta, a s obzirom na izjave koje stižu iz BiH, odnosno od vodstva SDA i Bakira Izetbegovića.

Ističe da je Pelješki most strateški i općeprihvaćen projekt, projekt koji ima najveću vrijednost kada je riječ o sredstvima EU koja ga sufinancira s 375 milijuna eura.

Svi iz Dubrovačko-neretvanske županije znaju što taj most znači, rekao je Plenković, uvjeren da bi i građani Neuma, pogotovo u turističkoj sezoni, profitirali kad bi postojao alternativni pravac. Navodeći gabarite mosta – visina 55 metara, prolaz za brodove 200 metara, zapitao se kakav bi to brod trebao ići prema Neumu, a da ne bi mogao proći ispod Pelješkog koji je samo 10 metara niži od onog na Bosporu.

“Mislim da ćemo sve što treba s naše strane objasniti našim prijateljima u BiH, realizirati projekt, Ugovor o granici iz 1999. godine nije ratificiran, ali to je projekt koji će se realizirati i u suglasju s BiH stranom”, poručio je premijer.

Podsjetimo, svega tri dana prije isteka roka za podnošenje obvezujućih ponuda za gradnju, Nacional je ekskluzivno doznao između kojih osam kandidata će se odlučivati tko će graditi Pelješki most, ključni infrastrukturni projekt koji se treba početi graditi za mandata Vlade Andreja Plenkovića. Radi se o projektu čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 420 milijuna eura te koji se danima nalazi u središtu pozornosti zbog nastojanja političara iz BiH da ga se uspori i dovede u pitanje njegovu realizaciju.

Komentiraj