FaH

NAKON MIRNOG PROSVJEDA “5 DO 12” Tuškan: ‘Nećemo stati gdje jesmo, ići ćemo dalje’

U petak je pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta održan mirni prosvjed pod nazivom “5 do 12”. Sindikat hrvatskih učitelja na taj način je upozorio na nepoštivanje kolektivnih ugovora, nepravilnosti u sustavu i nanošenje štete državnom proračunu.

‘Mi smo jučerašnjim prosvjedom htjeli ukazati na niz nepravilnosti koji se događaju na području zapošljavanja u osnovnoškolskim ustanovama. Događa se da pojedini ravnateji ne prijavljuju potrebu za zaposlenicima i prestanak potrebe što su dužni prema kolektivnom ugovoru, a ujedno krše i zakon’, kazala je za N1 tajnica SUH-a, Ana Tuškan.

Na pitanje zašto to rade, Tuškan kaže kako je to zato što čuvaju mjesto za vlastite kandidate. ‘Time se potiču korupcija, nepotizam i diskriminacija. Na to se mora upozoriti, pogotovo kad se priča o odgoju i obrazovanju. To je jedan od najvažnijih sektora i moramo na to reagirati. Jedan od problema su i nejasni kriteriji. Ravnatelji bez ikakvih obrazloženja odbijaju učitelje. Ako i navode obrazloženja, ona su često subjektivna. Učitelji koji su zapravo trebali dobiti to mjesto ostaju na cesti.’

Što svaki od tih kandidata može učiniti da bi provjerio je li posao dobio bolji?

‘Uvid u dokumentaciju bi se trebao moći zatražiti, no često do toga ne mogu doći. Nažalost, ne postoje nikakva sankcije. Želimo da se te sankcije jasno popišu. Ako ih nema, zapošljavat će ispod stola. Prosvjetna inspekcija često ignorira zahtjeve. Bilo je više poziva, a inspekcija je to ignorirala što ne bi smjela. Po zakonu mora reagirati’, odgovorila je Tuškan za N1.

Također je odgovorila i na to što očekuju od novog ministra i Vlade. ‘Od svake Vlade i ministra očekujemo isto. Dolaze pregovori za nove kolektivne ugovore, aktivirao se dodatak sporazuma o osnovici. Tu je ono što ne žele razumjeti, da je onih 6 posto samo vraćanje oduzetog, a ne povećanje. Nas čeka jedan dugačak proces pregovora i ostvarivanja prava. Samo želimo ono što nam pripada. Koristit ćemo zakonom sve dozvoljene akcije, ako treba izlaziti i na ulicu. Nećemo stati gdje jesmo, ići ćemo dalje’, zaključila je Tuškan.

Komentiraj