Nakon Merkeličina ukora Britanija poručila da ostaje snažan partner EU

HINA

Velika Britanija će ostati snažan saveznik Europske unije iako napušta taj blok, poručila je u ponedjeljak ministrica unutarnjih poslova nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel dan ranije sugerirala da se Europa više ne može osloniti na Sjedinjene Države i Britaniju.

“Istodobno s početkom pregovora o napuštanju Europske unije, bit ćemo u mogućnosti ponovno uvjeriti Njemačku i druge europske zemlje da im namjeravamo ostati snažan partner. Snažan partner u obrani, sigurnosti i, nadamo se, u trgovini”, kazala je ministrica Amber Rudd za radio BBC.

Njemačka kancelarka izjavila je u nedjelju nakon povratka sa summita G7 u Italiji  kako SAD više nisu pouzdani partner te Europljanima poručila da se uzdaju sami u sebe.

“Vremena u kojima smo se mogli u potpunosti osloniti na druge su dobrim dijelom iza nas. To sam sama doživjela posljednjih dana”, rekla je kancelarka Angela Merkel na jednom političkom skupu u Muenchenu odmah nakon povratka s G7 summita na Siciliji koji je, zbog neslaganja američkog predsjednika Donalda Trumpa s ostatkom sudionika summita po gotovo svim temama, završio razočaravajuće.

Ona je, ukazujući na novonastalu situaciju s predsjednikom Donaldom Trumpom u SAD-u, ali i na predstojeći Brexit, poručila kako se Europa sada mora uzdati u vlastite snage.

“Mi Europljani moramo svoju sudbinu zaista uzeti u vlastite ruke“, rekla je kancelarka istaknuvši da treba održavati i dalje dobre odnose sa SAD-om i Velikom Britanijom te isto tako i s Rusijom, ali da se treba više pouzdati u vlastite snage.

Komentiraj