Nakon loše organiziranog povlačenja: Američki državni tajnik Blinken intenzivira diplomaciju u Kataru i Njemačkoj

Američki državni tajnik Antony Blinken pokušat će sljedeći tjedan tijekom posjeta Kataru i Njemačkoj oformiti ujedinjenu frontu sa saveznicima oko talibana ali i oko pitanja pomoći u evakuaciji iz Afganistana preostalih Amerikanaca i Afganistanaca koji su u opasnosti.

Blinken putuje u Katar i u Njemačku, dok ministar obrane Lloyd Austin u nedjelju odlazi na širu zaljevsku turneju koja uključuje Saudijsku Arabiju, Katar, Bahrein i Kuvajt.

Do tih posjeta dvojice izrazito važnih političara kada se radi o nacionalnoj sigurnosti dolazi u vrijeme kada administracija predsjednika Joea Bidena još uvijek osjeća posljedice dvotjednog kaotičnog povlačenja iz Afganistana nakon što su talibani 15. kolovoza preuzeli vlast.

Blinken će se tijekom turneje kojom želi zahvaliti zaljevskim zemljama i Njemačkoj koje su pomogle Washingtonu u evakuaciji tisuća ljudi iz Kabula, sastati u Dohi s visokim katarskim dužnosnicima, a u Njemačkoj s ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom u zračnoj bazi Ramstein.

Ne očekuje se da će se ni Blinken niti Austin sastati s pripadnicima talibana, rekli su američki dužnosnici.

Dvadesetogodišnji američki rat u Afganistanu kulminirao je loše organiziranim zračnim mostom koji je u zemlji ostavio tisuće Afganistanaca koji su pomagali SAD-u. Uz to, izveden je i samoubilački napad u kojem je poginulo 13 američkih vojnika i deseci Afganistanaca.

Washington je završio povlačenje 31. kolovoza.

Zračni most

Bio je to jedan od najvećih zračnih mostova u povijesti kojim je evakuirano više od 120.000 Amerikanca, Afganistanaca i drugih, iako su tisuće Afganistanca i dalje ostale u zemlji i oko 100 američkih građana.

Blinken je obećao nastaviti s naporima da ih izvuče.

SAD i zapadne zemlje u nezavidnom su položaju gdje trebaju naći ravnotežu nakon talibanske brzinske pobjede – ne žele priznati islamističku skupinu ali su svjesni da će s njima morati surađivati kako bi prevenirali humanitarnu krizu u zemlji, ocjenjuje agencija Reuters.

Ključni element da bi pomoć mogla stići u Afganistan je puno otvaranje i funkcioniranje aerodroma u Kabulu gdje je Katar također angažiran.

Afganistanska zrakoplovna tvrtka Ariana Afghan Airlines obnovila je u subotu pojedine letove unutar zemlje između Kabula i tri velika pokrajinska grada, priopćila je kompanija nakon što je tehnički tim iz Katara osposobio kabulski aerodrom za dostavljanje pomoći i domaće letove.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner