Nakon ljetne turneje film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ u hrvatskim kinima

Nakon projekcija na sedam otoka i tri festivala, u trinaest otvorenih kina i devet tisuća gledatelja završila je ljetna turneja filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević‘ Dane Budisavljevć, koji uskoro kreće i u redovitu kino distribuciju.

Tim apsolutnim pobjednikom ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala riječko Art-kino Croatia 13. rujna otvara novu sezonu, a isti dan se prikazuje i u Kinu Pazin. Za Rijeku je planiran razgovor s redateljicom dan nakon premijere.

Svečana zagrebačka premijera zakazana je za 2. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, nakon čega film kreće u kina širom Hrvatske, najavio je producent i distributer filma Hulahop.

Nakon što je nagrađen Velikom zlatnom arenom za najbolji film, Zlatnim arenama za režiju, montažu i glazbu te nagradama publike i kritike u pulskoj Areni, film je, kao uvod u redovito prikazivanje, krenuo na ljetnu turneju na kojoj je, kažu iz Hulahopa, imao odlične reakcije  publike.

“Magični prostori otvorenih kina tijekom kolovoza pokazali su se kao idealan ambijent za ljetne pretpremijerne projekcije koje su uz stanovnike otočnih gradova i mjesta pohodili i turisti”, napominju.

Film je prikazan u Jelsi, Hvaru, Supetru, Bolu, Goveđarima, Lastovu, Visu, Komiži i Korčuli, a turneja je organizirana u suradnji Hulahopa, Kina Mediteran, Ljetnog kina ‘Hrid’ u Visu te udruge Antifašista grada Korčule.

Također je prikazan na Motovun Film Festivalu i novopokrenutom Rab Film Festivalu te u sklopu Splitskog ljeta na Bačvicama i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

“U konačnici, od trijumfa i osmominutnog pljeska na premijeri u Puli do odjavne špice u komiškom kinu pod zvijezdama, ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ pogledalo je gotovo devet tisuća ljudi, a film tek kreće u kina širom Hrvatske”, izvijestio je distributer.

‘Dnevnik Diane Budisavljević’ istinita je priča “o najboljim ljudima u najgorim vremenima”. Naslovna junakinja sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase.

Kada 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti te da Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali ne i za Srpkinje, koristeći svoje austrijsko podrijetlo apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu.

S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 djece. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog djetinjstva i tek tada spoznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene.

Svjesna da će i rat jednom proći, Diana je pomno vodila kartoteku dječjih sudbina, no nju će joj bespovratno otuđiti komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko podrijetlo postaju nepoželjni.

“Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njezin život nije vredniji od života nedužno progonjenih”, ističe se u najavi filma.

Glavnu ulogu Diane Budisavljević tumači Alma Prica, njenog supruga Julija Budisavljevića igra Igor Samobor, njegovu sestru Miru Kušević igra Mirjana Karanović, a prvu filmsku ulogu nadbiskupa Alojzija Stepinca ostvario je Livio Badurina.

U ostalim ulogama su Areta Ćurković, Ermin Bravo, Krešimir Mikić, Vilim Matula, Urša Raukar, Biserka Ipša.

Film je nastao u produkciji Hulahopa iz Zagreba u suradnji sa slovenskim i srpskim producentima December i This and That Productions.

Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, HRT-a i europskih fondova MEDIA i EURIMAGES.

Komentiraj