Nakon kratkog primirja, u Portugalu opet gori

EPA/NUNO ANDRE FERREIRA

Nakon višednevnog primirja, nekoliko šumskih požara buknulo je u nedjelju u središtu Portugala, mobilizirajući više od 2.300 vatrogasaca koji su pokušavali zaustaviti širenje vatre.

“Jak vjetar otežava borbu s požarima”, rekla je u nedjelju navečer glasnogovornica civilne zaštite Patricia Gaspar, uputivši stanovnicima poziv da “ostanu mirni”.

Najveći požar je bjesnio u okolici Serte, u okrugu Castelo Branco, u čijem je gašenju sudjelovalo više od 800 vatrogasaca.

Stanovnici su pomagali spasilačkim službama, gaseći vatru pomoću običnih crijeva za polijevanje vrta, pokazuju snimke portugalske televizije.

S drugim požarom koji je u nedjelju poslijepodne izbio blizu Coimbre, na području gdje rastu lako zapaljivi eukaliptusi, borilo se gotovo 600 vatrogasaca.

Dvama selima u okrugu Portalegreu, Areii i Outeiru, trenutačno prijeti šumski požar koji je buknuo u nedjelju poslijepodne a tijekom večeri se širio na dvije strane.

U golemom požaru u Pedrogao Grandeu koji je sredinom lipnja pet dana harao središtem Portugala, poginule su 64 osobe a 200 je ozlijeđeno. U nedjelju je u bolnici još bilo 13 ozlijeđenih.

Portugal je nakon te tragedije donio reformu gospodarenja šumama kojom se smanjuje broj stabala eukaliptusa na njegovu teritoriju.

Komentiraj