NAKON KORUPCIJSKOG SKANDALA: Predsjednica Južne Koreje voljna podnijeti ostavku

FaH

Južnokorejska predsjednica Park Geun-Hye izjavila je u utorak da je voljna podnijeti ostavku zbog korupcijskog skandala prije isteka svog mandata te da će prepustiti parlamentu da odluči o njezinoj sudbini.

“Ostavit ću parlamentu da odluči o pitanju mog odlaska, uključujući ranije napuštanje dužnosti”, kazala je predsjednica u svom obraćanju koje je uživo prenosila televizija.

“Kada zastupnici nađu način za prijenos vlasti kojim bi se na minimum smanjio bili kakav vakuum i kaos u upravljanju, ja ću odstupiti”, rekla je Park kojoj predsjednički mandat istječe početkom 2018.

Njezina izjava smatra se očajničkim pokušajem da izbjegne svoj opoziv.

Park je pod golemim pritiskom da podnese ostavku zbog skandala u čijem se središtu našla njezina 40-godišnja prijateljica Choi Soon-sil, predsjedničina povjerljiva osoba iz sjene koja je početkom studenog uhićena zbog prijevare i zloporabe vlasti. Choi (60) je optužena da je svoj utjecaj na Park iskoristila kako bi industrijske kompanije navela da ulažu u sumnjive fondove, a ona se tim novcem poslije koristila u osobne svrhe.

U subotu se u Seulu okupilo više stotina tisuća ljudi tražeći ostavku predsjednice Park. Prosvjedi, najveći u Južnoj Koreji od 1980-ih, traju od početka mjeseca i na njima je do sada sudjelovalo 1,5 milijuna ljudi.

Komentiraj