Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u petak se izjavila da je tijekom konzultacija nitko nije uspio uvjeriti da ima potrebnu saborsku većinu za sastavljanje nove Vlade, te je pozvala predsjednika Sabora da što prije sazove sjednicu o raspuštanju Sabora.

Želim izvijestiti javnost da me tijekom konzultacija nitko nije uvjerio da uživa potrebnu potporu od 76 ili više zastupnika u Saboru za dobivanje statusa mandatara, rekla je predsjednica nakon završetka prvog i posljednjeg kruga konzultacija za  određivanje mandatara.

Konzultacije su održane nakon što je u četvrtak u Saboru izglasano nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, a time i njegovoj Vladi.

Predsjednica je dodala da nakon obavljenih razgovora može ustvrditi kako je natpolovična većina zastupnika u Saboru zauzela stav o potrebi raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora.

S obzirom na činjenicu da je ustavni rok od 30 dana za obavljanje konzultacija nemoguće skratiti, a uvažavajući volju većine saborskih zastupnika, ali i velike većine građana za novim izborima, Grabar Kitarović je apelirala na predsjednika Sabora Željka Reinera da se rasprava i odlučivanje od raspuštanju Sabora odredi što je moguće prije.

Gotovo svi predstavnici parlamentarnih stranaka izrazili su želju da se izbori održe početkom rujna, naravno o njihovom ću mišljenju i mišljenju građana posebno voditi računa pri određivanju datuma, rekla je predsjednica Republike.

Komentiraj