PIXSELL

‘Nakon konvencije Zoran Milanović jedinu oporbu ima u Bruxellesu’

Zoran Milanović na 13. konvenciji SDP-a dodatno je učvrstio svoju poziciju unutar stranke koja sada kreće u ozbiljne pripreme za prijevremene parlamentarne izbore

Nakon što je Zoran Milanović na 13. konvenciji SDP-a dodatno učvrstio svoju poziciju unutar stranke, SDP kreće u ozbiljne pripreme za prijevremene parlamentarne izbore. Potvrdilo je to nakon subotnje konvencije za Nacional nekoliko visokih dužnosnika stranke koji su uvjereni da vlada Tihomira Oreškovića neće izdržati ni do lokalnih izbora sljedeće godine i da pripreme za povratak SDP-a na vlast moraju trajati paralelno s pripremama za lokalne izbore koji bi se trebali održati u svibnju iduće godine. Bliski suradnici Zorana Milanovića u subotu navečer bili su izrazito zadovoljni rezultatima konvencije te su svi redom isticali da je vrijeme da se unutarstranačke razlike koje su se pojavile u kampanji za predsjednika stranke, sada zaborave i da se svi članovi SDP-a moraju okrenuti prema vladajućoj koaliciji i u javnosti argumentirano prokazivati sve greške koja aktualna vlada radi.

“U ovom trenutku ne vidim kako bi ova vlada mogla opstati duže od godinu dana. Svakim danom razlike su sve veće i sve je više otvorenih sukoba između HDZ-a i Mosta, a posljednji prijedlog oko reorganizacije MUP-a za HDZ je jednostvano neprihvatljiv. Zato mislim da će do prijevremenih izbora doći puno ranije nego što je bilo tko očekivao”, rekao je jedan od članova Predsjedništva SDP-a nakon konvencije, a njegovo mišljenje dijele gotovo svi članovi novog predsjedništva s kojima smo razgovarali u subotu navečer u zagrebačkom Domu sportova. Iako većina njih nije željela davati prognoze o tome kada očekuju prijevremene izbore, stekao se dojam da u SDP-u očekuju da bi se prijevremeni izbori u najgorem slučaju mogli održati istovremeno s lokalnim izborima u svibnju iduće godine.

TAKVI STAVOVI u potpunoj su suprotnosti s tvrdnjama koje su proteklog vikenda objavljene u Jutarnjem listu, prema kojima u SDP-u očekuju da prava bitka za povratak na vlast kreće tek nakon lokalnih izbora jer su gotovo svi članovi predsjedništva s kojima smo razgovarali nakon konvencije istaknuli da očekuju skori raskol unutar vladajuće koalicije i da SDP mora biti spreman za brzi povratak na vlast. Na to je u svom uvodnom govoru upozorio i predsjednik stranke Zoran Milanović, koji tijekom subote jedini od visokopozicioniranih dužnosnika SDP-a nije želio komunicirati s novinarima i nije davao ni službene ni neslužbene izjave.

  • RANKO OSTOJIĆ je nakon konvencije otklonio mogućnost da se ponovno kandidira za splitskog gradonačelnika jer želi pomoći u pripremi stranke za što skoriji povratak SDP-a na vlast

“OBEĆAVAM DA NEĆEMO DUGO biti u opoziciji. U trenutku kada nemamo pravu vlast u RH, ne možemo biti u opoziciji. Vratit ćemo se na vlast i vratiti Hrvatskoj osmijeh. Ovo trenutno je grimasa!” rekao je Milanović na konvenciji.

Plan povratka na vlast predsjedniku SDP-a bitno je olakšan nakon subotnje konvencije i novog poraza koji su doživjeli Zlatko Komadina i njegovi suradnici. Iako su očekivali da će u Glavni odbor i Predsjedništvo stranke ući veliki broj njihovih kandidata, na kraju su doživjeli pravi debakl i u Glavni odbor ušlo je tek petero Komadini bliskih kandidata, dok su u Predsjedništvo stranke ušli Davorko Vidović, Davor Bernardić i Tonino Picula. “Slabi lahor, povjetarac”, kratko je za Nacional izvor blizak Komadini prokomentirao činjenicu da su na kraju ipak Picula i Bernardić izabrani za potpredsjednike stranke. Komadina je očito bio svjestan da su Bernardić i Picula izabrani jer je čak 500 delegata napustilo konvenciju nakon izbora za Glavni odbor i Predsjedništvo te nisu glasovali za potpredsjednike stranke.

MILANOVIĆEVI SURADNICI nisu bili previše razočarani takvim raspletom te su svi redom naglašavali da rezultati izbora za Glavni odbor i Predsjedništvo pokazuju da Milanović ima ogromnu podršku unutar stranke. Milanovićevi suparnici razilazili su se u mišljenju zbog uloge Davora Bernardića i njegove moguće kandidatura za gradonačelnika. I dok neki smatraju da Bernardić ne bi smio biti kandidat za gradonačelnika Zagreba na lokalnim izbrima, drugi misle da bi Milanović svjesno trebao žrtvovati Bernardića i pustiti ga da bude kandidat SDP-a za gradonačelnika.

“Neka Bernardić izađe na izbore i doživi još jedan poraz. Tako bi se Milanović lako riješio čovjeka koji posljednjih godina stvara najviše nereda unutar stranke, a nikada ni na jedan način nije dokazao svoju političku popularnost. On nema šanse postati gradonačelnik i vjerojatno će većina SDP-ovaca davati prešutunu podršku Anki Mrak Taritaš koja u ovom trenutku jedina ima šanse pobijediti Bandića”, rekao je za Nacional jedan novoizabrani član Predsjedništva SDP-a koji je zaključio da Milanović nakon ove konvencije jedinu pravu oporbu ima u Bruxellesu.

Pritom je mislio na Tonina Piculu koji je potvrdio da ima veliku podršku članova SDP-a, pa su neki protivnici Zorana Milanovića nakon konvencije postavljali pitanje bi li Picula na proteklim izborima za predsjednika stranke možda bio bolji kandidat od Zlatka Komadine. Picula je za Nacional izajvio da je zadovoljan rezultatima i da mu nije žao što se nije kandidirao za šefa stranke.

“ZLATKO KOMADINA KANDIDIRAO SE puno prije mene i jednostavno se nije imalo smisla kandidirati jer bi se u tom slučaju samo podijelili glasovi protivnika Zorana Milanovića”, rekao je za Nacional Picula, koji sada ima otvoreni put prema nominaciji za šefa stranke na idućim izborima za predsjednika SDP-a.

Moguće je da će na idućim izborima Piculin protukandidat biti i vjerojatno najveći pobjednik 13. konvencije SDP-a, Ranko Ostojić. Ostojić je osvojio najviše glasova za potpredsjednika stranke i prvi put u svojoj političkoj karijeri pobijedio je na nekim izborima. Ostojić je nakon konvencije otklonio mogućnost da se ponovno kandidira za splitskog gradonačelnika jer želi pomoći u pripremi stranke za što skoriji povratak SDP-a na vlast. Nakon subotnje konvencije izvjesno je da Ostojić ima veliku potporu članova stranke, a neki od njih u njemu vide i legitiminog kandidata za predsjednika SDP-a jednog dana kada Zoran Milanović odluči napustiti tu poziciju, iako je do konvencije najveći kandidat za tu poziciju bio Siniša Hajdaš Dončić, ali on, iznenađujuće, nije bio izabran za potpredsjednika stranke.

I dok su Ostojić i Picula dobili potvrdu visokog rejtinga unutar stranke, splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara čekaju teški dani unutar SDP-a nakon što se, očekivano, nije uspio izboriti za mjesto u predsjedništvu stranke. Akcija njegova detroniziranja spremna je i samo se čeka hoće li on sam dati ostavku na mjesto predsjednika splitskog ogranka ili će se ići na njegovo raspuštanje. Baldasar je na unutarstranačkim izborima osvojio tek nešto više od tri stotine glasova – čak manje od petstotinjak potpisa koje je morao skupiti za samu kandidaturu – a ni u Glavni odbor SDP-a nije ušao nijedan njegov kandidat, uključujući starog “vječnog” SDP-ovca Marina Jurjevića.

NJEGOVA ZVUČNA PODRŠKA Zlatku Komadini, istrčavanje s pozivom na ostavku Zorana Milanovića i javno uspoređivanje s Goebbelsom, srušili su Baldasarov ionako slabašan rejting, dok je mali broj glasova pokazao da on nema ni veći stranački kapital s kojim bi se mogao cjenkati i dogovarati. Premda je splitski gradonačelnik trenutno formalno najviši izabrani dužnosnik SDP-a u državi, nizom netaktičnih poteza on je na sebe navukao prezir velikog dijela vodstva i članova: osim podrške Komadini, na teret mu se stavljaju ideološko vrludanje i u najmanju ruku nejasnoće oko svjetonazorskih pitanja vezanih uz Drugi svjetski rat, dok je na lokalnoj razini njegov način upravljanja Splitom sporan čak i većem dijelu gradskog SDP-a. Nacionalovi izvori iz stranke potvrdili su da će se već idućih dana pokrenuti procedura njegove smjene.

  • ‘ZA BALDASARA više nema mjesta u SDP-u, valjda je sad to i sam shvatio. Njegovo ponašanje u suprotnosti je sa svime za što se SDP zalaže i on ne može biti naš kandidat za gradonačelnika’

AKO SAM NE PONUDI OSTAVKU, iako mu je to sugerirano, aktivirat će se drugi scenariji. Najvjerojatnije je raspuštanje ogranka, no moguće je i da sami splitski SDP-ovci pokrenu neke procese”, kazao je vrlo dobro upućeni izvor iz splitskog SDP-a. U tom ogranku, naime, Ivo Baldasar nema sigurnu podršku, a zbog fijaska na unutarstranačkim izborima očekuje se da će se nezadovoljnicima priključiti i dio snaga koje su podržavale Komadinu. “U Predsjedništvo SDP-a ušla su sva trojica njegovih protukandidata s područja Dalmacije – dakle, Arsen Bauk, Ranko Ostojić i Branko Grčić – dok se Glavnom odboru stranke nisu ni približili njegovi kandidati Marin Jurjević, savjetnik Drago Davidović, Damir Krstinić, Maja Krčum, Bojan Kralj i Goran Kotur. Ukratko: nitko. Došlo je vrijeme da se Zoran Milanović konačno s njim obračuna”, dodaje Nacionalov izvor iz stranke.

Milanovićeva frustracija splitskim SDP-om traje već gotovo osam godina: najprije su članovi okupljeni oko Marina Jurjevića otvoreno opstruirali kandidaturu Ranka Ostojića i na izborima 2009. podržavali Željka Keruma, potom su se oglušili na Milanovićevu naredbu i umjesto Ostojića, za predsjednika ogranka ponovno izabrali Jurjevića, a prije nekoliko godina mimo znanja vrha stranke isturili su Baldasara kao kandidata za gradonačelnika. Njegova pobjeda sve je iznenadila pa je uslijedio period kohabitacije – ali čak i proteklih godina bilo je vidljivo da Milanovićevi ministri bojkotiraju i splitskog gradonačelnika i njegove ideje.

SPLITSKI GRADSKI OGRANAK trebao bi se raspustiti i zasad su pronađena dva moguća povoda: jedan je interno nezadovoljstvo članova, ali i neaktivnost s obzirom na to da manje od polovice članova uopće sudjeluje u radu, što je dokazano činjenicom da je na unutarstranačke izbore izašlo manje od 500 splitskih SDP-ovaca. Drugi razlog mogla bi biti revizija članstva, s obzirom na to da je u protekle tri godine Ivo Baldasar u stranku upisao gotovo 200 svojih ljudi.

U prvom redu za mjesto predsjednika splitskog SDP-a stoje Darko Parić, Milan Blaževski i Stiven Vladislavić – a sva trojica uspjela su prošlog vikenda ući u Glavni odbor SDP-a. No ni sam Baldasar ne stoji skrštenih ruku: pokušat će preduhitriti svoju smjenu tako što će već sada, punih godinu dana prije lokalnih izbora, izboriti odluku gradskog SDP-a da je upravo on kandidat za gradonačelnika i u idućem mandatu. Ako mu to ne uspije, spreman je krenuti u avanturu pripreme za samostalan izlazak na izbore i vjeruje da je uspio prekopirati recept Milana Bandića – posljednjih godina on napadno nastoji stvoriti mrežu odanih ljudi u svim slojevima društva, u čemu značajnu ulogu igraju branitelji i braniteljske udruge. Njih obilato financira i dodjeljuje im gradske prostore i poslove, očekujući da će ga zauzvrat zagovarati među svojim članovima kao idealnog kandidata za vođenje Splita i u iduće četiri godine. “Za Baldasara više nema mjesta u SDP-u, valjda je sad to i sam shvatio. Njegovo ponašanje i izjave potpuno su u suprotnosti sa svime za što se SDP zalaže i ne vidim kako bi on bio naš kandidat za gradonačelnika Splita”, zaključio je za Nacional jedan član Predsjedništva SDP-a iz Dalmacije

Komentiraj

Source:Boris Bilas i Damir Petranović