Nakon istupa zviždačice Nade Ružić u Nacionalu DORH istražuje privatizaciju porečke tvrtke Mali Maj

Autor:

Nacional, Saša Zinaja/NFOTO, Igor Soban/PIXSELL

Zviždačica Nada Ružić, koja je radila kao unutarnja revizorica u CERP-u, za novi broj Nacionala progovorila je kako je otkrila milijunske štete i klijentelizam u nekadašnjem Fondu za privatizaciju kojim ‘drmaju’ dvojica premijerovih prijatelja – Milan Plećaš i Danijel Klobučar.

Upravo je Nada Ružić upozorila na to da je država oštećena za 104 milijuna kuna, i to u samo jednom slučaju interne revizije. Nada Ružić u Nacionalu je govorila o prodaji tvrtke Mali Maj iz Poreča. Riječ je o trgovačkom društvu koje je 50 posto bilo u vlasništvu RH, a drugih 50 posto u vlasništvu Grada Poreča.

“Izvršena je prodaja kupcu Allegheny Financial Group, koji je prije toga bilo u vlasništvu tvrtke Hypo Consultants. Revidirajući dokumentaciju praćenja ispunjenja Ugovora došla sam do spoznaje da je Milan Plećaš obavijestio Upravno vijeće kako je kupac Allegheny Financial izvršio ulaganje od 104 milijuna kuna, od ukupno prihvaćene obveze ulaganja u iznosu 309 milijuna kuna po ugovoru”, objasnila je.

Nada Ružić dalje objašnjava da je Plećaš Upravno vijeće uvjerio da su tu činjenicu utvrdile stručne službe CERP-a i stručne službe kupca, zbog čega država izlazi iz cijelog tog procesa, jer je kupac izvršio svoju obvezu. No, prema ugovoru kupac je trebao uložiti 309 milijuna kuna u projekt koji bi obuhvaćao sportsko-rekreativni centar u kojem bi se trebalo zaposliti 80 ljudi. “Taj cijeli proces ulaganja trebao je započeti s danom ishođenja konačne građevinske dozvole. Problem je u tome što ta dozvola nikada nije ishođena i, prema tome, ni projekt nije izgrađen, što znači da to ulaganje nije moglo ni započeti. Da je ikoga doista zanimalo što je s tim slučajem, lako je to mogao otkriti jer je vidljivo prostim okom”, rekla je.

Taj je slučaj prijavila kao sumnju na nepravilnost zbog koje se država odrekla 104 milijuna kuna, odnosno, čak i više. “Osim toga, u trenutku prodaje država se obvezala namiriti sve dugove koje je Mali Maj imao prema svim vjerovnicima. Dodatni problem je u tome što je Mali Maj imao u vlasništvu neprocijenjeno zemljište prve klase, uz more, u obujmu od 15.980 četvornih metara. Što znači da je to zemljište kupac zapravo dobio na poklon”, istaknula je i poručila da bi voljela da se slučajem pozabavi DORH.

Novinar Domagoj Novokmet u srijedu je, tijekom predstavljanja Vladinog paketa pomoći, ustvrdio da je dobio potvrdu da DORH istražuje upravo slučaj Mali Maj u Poreču, nakon istupa Nade Ružić u Nacionalu. Plenković je rekao da ne zna ništa o tome.

“Tko je ta zviždačica? Imate CERP i pitajte ih”, rekao je predsjednik Vlade.

Nacional je o blokiranju interne revizije CERP-a o sumnjivoj privatizaciji zemljišta u Poreču pisao još u svibnju prošle godine. Nacional je tada otkrio da državna administracija pod paskom premijera Andreja Plenkovića najmanje u jednom slučaju opstruira nastojanja da se stane na kraj manipulacijama u hrvatskoj privatizacijskoj pljački.

Plenkovićeva administracija blokira internu reviziju CERP-a o sumnjivoj privatizaciji zemljišta u Poreču

NOVA HRABRA ZVIŽDAČICA: Kako su mi dvojica Plenkovićevih pouzdanika smjestila otkaz zbog upozorenja na milijunsku štetu u jednoj privatizaciji

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.