FaH

NAKON ISPALJENIH PROJEKTILA: Moskva poziva Sjevernu Koreju da poštuje stajalište međunarodne zajednice

Rusija se nada da će Sjeverna Koreja izvući “prave zaključke” iz rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom su joj postrožene sankcije i da će pristati na pregovore, objavilo je u četvrtak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

“Nadamo se da će Sjeverna Koreja primiti ovu odluku na primjeren način i izvući prave zaključke i vratiti se za pregovarački stol kako bi se riješio nuklearni problem na Korejskom poluotoku”, kaže se u priopćenju.

No, Sjeverna Koreja je nakon usvajanja rezolucije u znak prosvjeda ispalila projektile kratkog dometa u more, objavio je Seul.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u srijedu novi paket strogih sankcija Sjevernoj Koreji nakon što je ona izvela novi niz nuklearnih i balističkih pokusa. Rezolucija je usvojena jednoglasno, uključujući Kinu.

“Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je zajedničko mišljenje međunarodne zajednice koja ne prihvaća neodgovorne ‘igre’ s nuklearnim oružjem”, ističe ministarstvo, upozoravajući Sjevernu Koreju protiv “nedopustive eskalacije napetosti” i pokušaja “izazivanja utrke u naoružanju” u regiji.

Sjeverna Koreja već je predmet četiri kruga međunarodnih sankcija od svojeg prvog nuklearnog pokusa 2006.

Komentiraj