Dražen Keleminec, predsjednik Autohtone – Hrvatske stranke prava podnio jeDržavnom odvjetništvu Republike Hrvatske kaznenu prijavu protiv Ante Đapića zbog kaznenog djela ubojstva Ante Paradžika. Paradžik je bio dopredsjednik Hrvatske stranke prava i načelnik ratnog stožera HOS-a, a ubijen je 21. rujna 1991. Prijava je podnesena glavnom državnog odvjetniku Dinku Cvitanu na temelju intervjua koji je u prosincu prošle godine Nacionalu dao Josip Manolić, drugi hrvatski premijer i najbliži suradnik prvog predsjednika Franje Tuđmana.

[quote_box_center]

  • Autohtona – Hrvatska stranka prava podnijela je DORH-u prijavu protiv Ante Đapića za ubojstvo Ante Paradžika
  • Paradžik je bio dopredsjednik Hrvatske stranke prava i načelnik ratnog stožera HOS-a, a ubijen je 21. rujna 1991

[/quote_box_center]
U prijavi se navodi: “Josip Manolić kaže da je Franjo Tuđman došao do zaključka da se protiv HSP-a neće moći boriti pravosudnom represijom i da mora tražiti druga rješenja. Našao je rješenje, a to je bio dogovor između Franje Tuđman, Gojka Šuška i Ante Đapića da odstrane (ubiju) ono što je najekstremnije u HSP-u, poput Dobroslava Parage i Ante Paradžika. Odnosno trebalo ih je izolirati da nemaju nikakav utjecaj na stranku i da je preuzmu ljudi (preuzeo Anto Đapić) koji će biti tolerantni prema HDZ-u.” U prijavi se dalje navodi da je zaključak Franje Tuđmana, Gojka Šuška i Ante Đapića bio da treba izolirati najekstremnije, a one koji će se i dalje hvatati mača, od mača će i poginuti.
“Od njihovog mača mučki je ubijen dopredsjednik HSP-a Ante Paradžik. Franjo Tuđman i Gojko Šušak nisu među živima, a Anto Đapić uživa u saborskoj mirovini s funkcijom predsjednika Gradskog vijeća u Osijeku. Ubojstvo nema zastare, a iz navedenih dokaza koje iznosi Josip Manolić vidljivo je da je upravo Anto Đapić sudjelovao u pripremi političkom ubojstvu Ante Paradžika.” U prilog tim tvrdnjama u Autohtonoj – Hrvatskoj stranci prava naveli su i da Dobroslav Paraga tvrdi da je u rujnu 1991. na poziv Željka Šelendića došao u njegovu trgovinu u društvu sada pokojnog Ante Paradžika.
“U sporednoj prostoriji čekala ih je Ruža Tomašić koja je u to vrijeme radila u odjelu Josipa Perkovića na osiguranju Franje Tuđmana. Tom prigodom kazala je Dobroslavu Paragi i pokojnom Anti Paradžiku da je Franjo Tuđman izdao nalog da ih se likvidira i zamolila da nikome ne govore o ovom sastanku.

Ante Paradžik je nepuna dva tjedna nakon tog sastanka ubijen. Autohtona – Hrvatska stranka prava podnosi ovu prijavu jer je u interesu države da otkriva mnoga politička ubojstva koja su se događala devedesetih godina, pa tako i ubojstvo Ante Paradžika. Pošto Josip Manolić izjavljuje da je Anto Đapić bio ubačen u HSP, da je zajedno s Franjom Tuđmanom i Gojkom Šuškom dogovarao ubojstvo Ante Paradžika, pozivamo Državno odvjetništvo da hitno, objektivno i istinito istraži ovu kaznenu prijavu”, napisano je u kaznenoj prijavi koja je podnesena još 27. siječnja 2015.

Komentiraj