SLOVENCI NE ODUSTAJU Erjavec: Velika pobjeda slovenske diplomacije

Grgur Zucko/PIXSELL

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec pohvalio je u četvrtak odluku slovenske vlade, koja je u srijedu imenovala kao svog novog suca u Arbitražnom sudu za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom kao slovensku diplomatsku pobjedu.

  • “To što se jučer dogodilo bila je velika pobjeda slovenske diplomacije”, kazao je Erjavec novinarima pri dolasku na redovnu sjednicu slovenske vlade.

 

Umjesto Jerneja Sekoleca, koji je zbog arbitražnog skandala odstupio, slovenska vlada u utorak je za svog novog suca u peteročlanoj arbitraži imenovala Ronnyja Abrahamsona, predsjednika Međunarodnog suda pravde. Premijer Cerar je tom prigodom rekao da je imenovanjem novog suca Slovenija uklonila sve prepreke radu arbitraže te da se ona može nastaviti i donijeti konačnu presudu, kako je bilo i najavljeno.

Komentirajući poziv Stalnog arbitražnog suda Hrvatskoj i Sloveniji kao strankama u sporu da se održe hitne konzultacije o arbitražnom sporu, Erjavec je rekao da očekuje raspravu o tom pitanju te nastavak rada suda “u skladu s arbitražnim sporazumom”.

Sloveniju će na raspravi koji je sazvao sud o nastalom problemu, nakon najave Hrvatske da će istupiti iz arbitraže, zastupati slovenska agentica Mirjam Škrk, kazao je Erjavec koji očekuje da će taj postupak biti vrlo brzo okončan.

“Nadam se da će današnja rasprava u hrvatskom Saboru biti kulturna i da su oni svjesni da se arbitražu ne može zaustaviti”, kazao je slovenski ministar vanjskih poslova.

Komentiraj