Hina

Nakon gubitka Mosula IS se obrušio na sela južno od grada

Džihadistička skupina Islamska država (IS), koja gubi rat i svoj samoproglašeni kalifat, osvojila je veći dio sela Imam Garbija južno od grada Mosula, svoje ‘prijestolnice’ u Iraku koju je u ponedjeljak izgubila pobjedom iračke vojske, rekli su u utorak stanovnici i vojska.

Premijer Haider al-Abadi proglasio je u ponedjeljak pobjedu nad IS-om u Mosulu i to je najveći poraz za sunitske ekstremiste otkako su prije tri godine munjevitim ratom osvojili dijelove sjevernog Iraka i Sirije te proglasili kalifat.

Prisiljeni na povlačenje, borci IS-a naoružani strojnicama i minobacačima osvojili su više od 75 posto sela Imam Garbi, na zapadnoj obali rijeke Tigris.

Očekuje se da će dovesti i pojačanja, rekao je irački časnik u utorak.

Nakon pada Mosula, IS će pri povlačenju zadržati uglavnom ruralna, pustinjska područja zapadno i južno od grada, kaže vojska.

IS-u prijeti i gubitak grada Rake, koju smatra svojom ‘prijestolnicom’ u Siriji gdje također trpi poraz pred napredovanje sirijskih Kurda i arapskih snaga.

Ofenzivu na Mosul iračka vojska počela je u listopadu uz pomoć kurdskih boraca Pešmerga i šijitskih milicija, ukupno oko 100.000 vojnika kojima je pomagala i međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama.

Amerikanci upozoravaju da pobjeda u Mosulu nije i kraj IS-ove prijetnje.

“Sada je vrijeme da se Iračani ujedine i osiguraju da IS bude poražen u cijelom Iraku te da se steknu uvjeti da se IS više nikada u Irak ne vrati”, rekao je general pukovnik Stephen J. Townsend.

Iračani su podijeljeni sektaški na šijite i sunite i izazov je sada smiriti sve sektaške napetosti.

Komentiraj