‘Nakon godine i pol vrijednost projekta Naftalan 2 još raste, a DORH predmet drži u ladici’

Iako je od otvaranja 51 milijun kuna vrijednog projekta Naftalan 2 u Ivanić Gradu prošlo godinu dana, i dalje se vuku repovi oko rasta cijene tog projekta za koji je nedavno potpisana i posljednja Izmjena ugovora radi ‘završnog dogovora cijene radova’

Priča o jednom od najvećih projekata u Zagrebačkoj županiji, projekta Naftalan 2 Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, ovih dana dobila je novi nastavak koji pokazuje da će projekt kojim se već nekoliko godina hvali zagrebački župan Stjepan Kožić na kraju porezne obveznike stajati nekoliko desetaka milijuna kuna više nego što je u početku planirano.

Pokazuje to i zapisnik koji je objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave (EOJN) početkom veljače, a u kojem je objavljena Izmjena Ugovora sklopljenog između SB-a Naftalan i izvoditelja radova na projektu Naftalan 2. U tom dokumentu ne bi bilo ništa sporno da se kao razlog izmjene ugovora ne navodi „završni dogovor oko cijene radova“, a to znači da se nešto manje od godinu dana nakon što je krajem travnja prošle godine i službeno otvoren kompleks Naftalan 2, krenulo u završni dogovor oko konačne cijene tog projekta koji se u kuloarima naziva i “Kožićeva žičara”.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić na prošlim je izborima ponovno izabran na tu funkciju, a u Skupštini vlada uz pomoć HDZ-a. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

U dokumentaciji koja je objavljena na EOJN-u stoji da je konačna cijena projekta službenog naziva “Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima” 51,3 milijuna kuna bez PDV-a, što je puno više od početnih 39 milijuna kuna koliko je u početku trebao stajati ovaj projekt. Baš zbog tog nesrazmjera početne i konačne cijene te konstantnog pumpanja troškova tijekom izgradnje ovaj se projekt i uspoređuje s novom zagrebačkom žičarom koja je, doduše, bila i više od deset puta skuplja nego što su to novi bazeni u Ivanić Gradu.

No taj rast cijene i posljednja Izmjena ugovora koja je i službeno objavljena na servisu Narodnih novina potakla je političke oponente župana Kožića koji već godinama uz podršku HDZ-a vlada Zagrebačkom županijom da ga optuže da je sa šefom Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan Goranom Maričićem pogodovao tvrtki Projektgradnja koja je izvodila radove u Naftalanu te s kojom je nedavno i potpisana sporna Izmjena ugovora.

Projekt Naftalan 2 jedan je od najvećih projekata u Zagrebačkoj županiji čija je vrijednost radova veća od 50 milijuna kuna. FOTO: Naftalan

Iz Naftalana su u ponedjeljak poslije podne za Nacional odgovorili da je ovakva praksa uobičajena te da su s tvrtkom Projektgradnja tek sada potpisali Izmjenu ugovora jer je u međuvremenu od otvaranja kompleksa došlo do promjene vlasništva tvrtke, a stari direktor nije želio potpisati ugovor kako bi izbjegao plaćanje penala. Iz Naftalana su odgovorili i da im nije jasno zašto se sada poteže pitanje cijelog projekta budući da je riječ o jednom od najboljih projekta u Zagrebačkoj županiji koji je od prvog dana rađen transparentno i po zakonu. Sam ravantelj Naftalana Goran Maričić se nakon prošlog teksta u Nacionalu našao u nezavidnoj situaciji jer ga je nekadašnji ministar u vladi Zorana Milanovića te protukandidat Stjepana Kožića za zagrebačkog župana na prošlim lokalnim izborima Mihael Zmajlović prijavio policiji i DORH-u zbog prijetnji. Naime, Zmajlović je prijavio Gorana Maričića jer mu je ovaj, kako kaže, prijetio preko bliske osobe, Nadice Žužak iz Jastrebarskog. Nakon članka u Nacionalu, Zmajlović je policiji i DORH-u prijavio da je primio prijetnju, koja ga je, kako je rekao policiji, iznimno uznemirila i izazvala nesigurnost i strah jer mu je Maričić poručio da može biti sretan ako će idući put kad ga sretne samo zašamarati jer da će ga zatući. Ujedno je Maričić navodno i izvrijeđao Nadicu Žužak koju je optužio da stoji iza teksta objavljenog u Nacionalu. Upitan da prokomentira najnoviju promjenu ugovora i novi rast troškova, Zmajlović je za Nacional rekao:

“I ranije smo ukazivali na vrlo sumnjivi rast troškova projekta Naftalan 2. Očigledno tomu nema kraja pa godinu i pol nakon dobivene uporabne dozvole vrijednost radova opet raste i pod čudnim okolnostima se sklapaju novi ugovori. Da se projekt financirao EU sredstvima vjerojatno bi se njime već bavio Ured europskog javnog tužitelja, ovako se čini da DORH predmet drži u ladici, baš kao i u slučaju Gabrijele Žalac.”

 

Iz Naftalana kažu da su s tvrtkom Projektgradnja tek sada potpisali Izmjenu ugovora jer je došlo do promjene vlasništva tvrtke, a stari direktor nije želio potpisati ugovor kako bi izbjegao plaćanje penala

 

I dok Zmajlović optužuje i traži intervenciju DORH-a, u Naftalanu se kreće u nove investicije koje su podjednako sumnjive kao i projekt Naftalan 2. Naime, nedavno se krenulo s prvom fazom projekta po nazivom “Višegodišnja investicija ulaganja Naftalana u rekonstrukciju dijela bolnice zbog prenamjene uredskih prostora u bolesničke sobe”. S prvom fazom krenulo se krajem studenoga i početkom prosinca prošle godine i to za hrvatske prilike neviđenom brzinom. Prva faza je krenula 30. studenoga, kada je Županijska skupština Zagrebačke županije donijela Zaključak o davanju suglasnosti na Odluku koju je donijelo Upravno vijeće bolnice Naftalan 22. studenoga 2021. o višegodišnjoj investiciji ulaganja Naftalana u rekonstrukciju dijela bolnice zbog prenamjene uredskih prostora u bolesničke sobe. Već idućeg dana, 1. prosinca, Upravno vijeće bolnice Naftalan donosi Odluku kojom daje suglasnost ravnatelju za sklapanje ugovora s izvođačem radova za 1. fazu, a dan kasnije, dakle 2. prosinca, župan Stjepan Kožić daje suglasnost na Odluku upravnog vijeća i na sklapanje Ugovora s tvrtkom Visum Produkt kao izvođačem radova, ukupne vrijednosti 497.968 kn bez PDV odnosno 622.460,00 s PDV-om.

Osim što je izvođač radova izabran nevjerojatnom brzinom, treba napomenuti da je zakonski prag za provođenje otvorenog postupka javne nabave za radove 500.000,00 kuna, što znači da je u ovom slučaju ukupna vrijednost samo 2 tisuće kuna manja od praga kada treba provesti otvoreni postupak javne nabave. Kožićevi oponenti za Nacional su izjavili da pretpostavljaju da je iznos prilagođen da se izbjegne otvoreni postupak javne nabave kako bi se ugovor mogao sklopiti s tvrtkom Visum Produkt, a kao razlog za dodatnu sumnju navode i činjenicu da su za cijelu proceduru bila dovoljna tek tri dana:

“S obzirom na način vođenja projekta Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima koji još i danas ima brojna neodgovorena pitanja, u najmanju je ruku čudno da se posao sklapa s tvrtkom koja je tek osnovana i ima jednog zaposlenog. Jednako tako postavlja se pitanje reference, iskustva, poštivanja rokova i sl. Isto tako ne postoje nikakve informacije koliko je još subjekata i jesu li uopće bili pozvani drugi subjekti na dostavu ponuda s obzirom na činjenicu da je cijela procedura, od skupštinskog davanja suglasnosti na projekt do davanja suglasnosti župana za potpis ugovora trajala 3 dana”.

‘Da se projekt financirao EU sredstvima, vjerojatno bi se njime već bavio Ured europskog javnog tužitelja’, izjavio je za Nacional bivši ministar Mihael Zmajlović. FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

I na ova pitanja smo odgovore pokušali dobiti iz Naftalana iz kojeg tvrde da je i u ovom slučaju sve rađeno po zakonu i da se na postupak javne nabave javilo više pobnuditelja te je odabrana najbolja ponuda, ona tvrtke Visum Produkt. No cijela ova priča ponovno je otvorila pitanje projekta koji je počeo s realizacijom 27. veljače 2017. kada je Županijska skupština Zagrebačke županije dala suglasnost Naftalanu za kreditno zaduženje u iznosu od 28 milijuna kuna. Istom Odlukom definirana je i procijenjena vrijednost investicije na 35 milijuna kuna (bez PDV-a). Već 6. travnja 2017. Županijska skupština Zagrebačke županije donosi Zaključak o sufinanciranju razvojnog projekta “Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima”, a iznos sufinanciranja od Županije iznosi 10 milijuna kuna.

Nakon što su kreditom i proračunom osigurana sredstva, raspisana je javna nabava za radove. Na natječaj su se prijavile dvije tvrtke, jedna od njih s ponudom od 44 milijuna bila je tvrtka Projektgradnja, a druga ponuda bila je 58 milijuna kuna, što je ravnatelj Goran Maričić potvrdio na Skupštini Zagrebačke županije 25. rujna 2019. Obje ponude bile su financijski iznad osiguranih sredstava, a na takvu visinu javne nabave trebali su se primijeniti uredba EU-a i pragovi za javnu nabavu koji su vrijedili od 1. siječnja 2016., a koji iznose 5.225.000 eura odnosno 39.842.193 kuna.

Nakon provedenog postupka javne nabave, ravnatelj uz suglasnost Upravnog vijeća donosi Odluku o poništenju postupka javne nabave, navodeći kao razlog da su obje ponude jednake ili veće od pragova javne nabave male vrijednosti te da naručitelj nema osigurana sredstva u tom iznosu. Ubrzo zatim ravnatelj rehabilitacijske bolnice Naftalan Goran Maričić u rujnu 2017. započinje pregovarački postupak s objema tvrtkama koje su se prijavile na natječaj, a u listopadu donosi Odluku o odbiru ponude u kojoj je navedena samo procijenjena vrijednost investicije od 35 milijuna kuna, a nema iznosa koji je dogovoren u pregovaračkom postupku, već postoji samo napomena da će naručitelj osigurati sredstva koja nedostaju do potpisa ugovora.

 

U Naftalanu se kreće u nove investicije te je nedavno završio natječaj za prvu fazu pola milijuna kuna vrijednog projekta kojim će se uredski prostori prenamijeniti u nove bolničke kapacitete

 

Nacionalovi izvori tvrdili su da se samom pregovaračkom postupku pristupilo s idejom da se učini sve da se dogovori cijena do EU-ova praga male javne nabave od 39.842.193 kn, odnosno da se izbjegne postupak velike nabave EU-a u kojem se primjenjuju europska pravila i propisi, dok se za malu EU-ovu javnu nabavu primjenjuju nacionalna pravila i propisi. U pregovaračkom postupku tada su iz troškovnika, kako tvrde Nacionalovi izvori, svjesno i s namjerom izostavljene i umanjene stavke troškovnika kako bi se umanjio iznos ponuditelja i u konačnici sklopio s njim ugovor do iznosa 39.842.193 kn, što se i dogodilo.

Naftalan je s tvrtkom Projektgradnja sklopio ugovor 24. listopada 2017. godine u iznosu od 39.800.489,96 kuna (bez PDV-a) – odnosno samo 40-ak tisuća kuna manje od praga EU-a za veliku nabavu. No kroz milijunske iznose za izvantroškovničke radove (VTR-ove) ili velike razlike u odnosu onog što je ugovoreno i što je izvedeno, vrijednost investicije se s procijenjenih 35 milijuna kuna (bez PDV-a) uz kašnjenja, odugovlačenja i izvantroškovničke radove povećala za gotovo 20 milijuna kuna, odnosno s PDV-om se približila svoti od 63,5 milijuna kuna. Ono što definitivno baca sumnju na transparentnost cijelog projekta su neke stavke koje su ugovorene osnovnim ugovorom, a koje su bile puno niže od očekivanih. Tako je, naprimjer, za projekt bazenske tehnike ugovorena cijena bila dva milijuna kuna, dok je konačna cijena 3,8 milijuna kuna. Isto tako je za projekt vanjske vodoopskrbe i odvodnje ugovorena cijena bila čak pet puta manja nego je to u stvarnosti stajalo. Uz sve to navodi se i da u samom Projektu odnosno troškovniku nije bilo krune bazena, nego se ona našla u izvantroškovničkim radovima, a samo ime projekta “Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima” govori da se radi o izgradnji vanjskih i unutarnjih bazena.

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan Goran Maričić, ujedno je predsjednik lokalne organizacije Kožićeve stranke. FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

U priči oko projekta Naftalan 2 zanimljivo je i to što je projekt kasnio gotovo dvije godine, a da izvođač pritom nije platio penale zbog kašnjenja radova. Prvi rok za završetak radova bio je prosinac 2018. godine, da bi se aneksom ugovora sve produžilo na godinu dana, do 30. studenoga 2019. Međutim, uporabna dozvola je dobivena tek u jesen 2020. i tada su otvoreni unutarnji bazeni, dok se u vanjskim bazenima prvi put moglo okupati tek prošlog proljeća. Zanimljivo je i da se župan Stjepan Kožić odlučio ograditi od tog projekta, odnosno od odgovora na pitanja koje mu je postavio Nacional prilikom pisanja prvog teksta u travnju prošle godine. Naime, iz njegova kabineta tada su poručili da je projekt u nadležnosti rehabilitacijske bolnice Naftalan te su pitanja proslijedili ravnatelju te bolnice Goranu Maričiću. On je svojim odgovorima potvrdio da je cijena projekta narasla na 63,5 milijuna kuna, ali je odbacio sve navode o netransparentnom trošenju novca. Maričić je ustvrdio da je projekt Naftalan 2 završen, da je dobivena pravomoćna uporabna dozvola te je objekt u punoj funkciji i otvoren za korisnike. Maričić je pojasnio i zašto je došlo do povećanja u cijeni tog projekta:

“Dana 10. travnja 2017. godine objavljen je javni natječaj za izvođenje radova na izgradnji građevinskog objekta Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima, s procijenjenom vrijednošću od 43.750.000 kuna s PDV-om. Napominjemo da je natječaj proveden u vremenu izlaska iz recesije, a da je planiranje i projektiranje rađeno u vrijeme recesije, kada je vrijednost građevinskih radova bila puno manja. U otvorenom postupku javne nabave sve pristigle ponude bile su iznad procijenjene vrijednosti projekta. Zato je poništen provedeni postupak javne nabave te su osigurana dodatna financijska sredstva i proveden je natjecateljski postupak uz pregovore s ponuditeljima, a na temelju članka 95. st. 2 Zakona o javnoj nabavi. Rezultat navedenog postupka je odabir tvrtke Projektgradnja d.o.o. kao ekonomski najpovoljnijeg ponuditelja s kojim je potpisan ugovor o izgradnji Naftalana 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima u iznosu od 49.750.612,45 kn s PDV-om. Kasnije tijekom gradnje zbog objektivnih razloga i zahtjeva gradnje te završetka projekta potpisano je nekoliko aneksa ugovora do konačne vrijednosti radova od 63.477.939,95 kuna s PDV-om. Svi postupci javne nabave i izgradnje projekta Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima izvedeni su sukladno Zakonima RH.”

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]