Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je iznova istaknula važnost koja se u Njemačkoj pridaje slobodi mišljejnja i umjetnosti reagirajući tako na kaznenu prijavu koju je turski predsjednik Redzep Tayyip Erdogan podigao protiv jednog njemačkog satiričara.

„U Njemačkoj vrijede temeljne vrijednosti Ustava. U te vrijednosti spada i član 5, koji jamči slobodu mišljenja, znanosti i, naravno, umjetnosti“, rekla je Angela Merkel u utorak u Berlinu.

Ona je odbacila bilo kakve insinuacije da bi kazneni progon satiričara Jana Boehmermanna mogao imati ikakve veze s trenutnim odnosima Njemačke, Europske unije i Turske, posebice u sjeni sporazuma oko prihvata izbjeglica.

„Temeljne vrijednosti su nedodirljive, bez obzira na trenutne političke probleme o kojima razgovaramo, a u to spada i pitanje izbjeglica“, rekla je Merkel.

Pozadina kaznene prijave koju je Erdogan podigao protiv njemačkog satiričara je pjesma koju je Boehmermann pročitao u svojoj emisiji na javnom servisu ZDF i u kojoj se Erdogana, između ostalog, povezuje s pojmovima poput sodomije i pedofilije.

Njemačka vlada od jučer razmatra diplomatsku notu Turske u kojoj se traži pokretanje kaznenog postupka protiv Boehmermanna, a najavljeno je da bi konzultacija s pravnim stručnjacima mogla potrajati nekoliko dana.

U međuvremenu je turski predsjednik, ne čekajući odluku njemačke vlade, sam pri odvjetništvu u Mainzu, gdje je sjedište ZDF-a, podigao prijavu.

Njemačka kancelarka je još tijekom vikenda u telefonskom razgovoru s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, kritizirala sporni satirički prilog opisujući ga kao sadržaj kojemu je jedini cilj nekog povrijediti.

Javni servis ZDF je u međuvremenu skinuo spomenuti prilog sa svog servera, a sam Boehmermann je otkazao svoju planiranu emisiju.

Komentiraj