“PREDSJEDNIK Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković nazočit će potpisivanju Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika u petak, 10. lipnja 2016. godine, u Banskim dvorima”, stoji u najavi Vlade.

Nakon potpisivanja ugovora, u 15.40 sati,  predviđene su izjave za medije predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tihomira Oreškovića, ministra gospodarstva Tomislava Panenića, predsjednika Uprave kompanije Vermilion Anthonyja Morana i predsjednika uprave INA-INDUSTRIJA NAFTE d.d. Zoltana Aldotta, potvrdili su iz ureda Vlade.

Tijek pressice:

16:09 Na pitanje je li mu ponuđeno da ostane u Vladi kao jedan od minstara, Orešković kaže da nije. Kazao je i kako vjeruje u ovu Vladu. “Može se posložiti da krenemo naprijed, ali neke se stvari moraju promijeniti”, rekao je naglašavajući da se nada da će razum pobijediti. “Promjena mora biti, nova konfiguracija je potrebna, ali Vlada može funkcionirati”, zaključio je.

16:07 Naglasio je kako je u stalnom kontaktu s predsjednicom, kada je riječ o nacionalnoj sigurnosti. “Karamarko je pokazao da on nema moju podršku, ali mislim da se ova situacija mora riješiti i da je svima jasno što se treba dogoditi”, dodao je.

16:04 Premijer je rekao kako će se svi ovaj tjedan opustiti, te kako čeka poziv Karamarka, koji je najavljen još u utorak. “Ja sam otvoren za razgovor, još do sada nismo. Već dugo nismo razgovarali. Što se tiče njegovog prijedloga, ne mogu ga prihvatiti jer bi tako priznao krivnju za lažne optužbe”, rekao je Orešković dodavši kako će Sabor odlučiti koja je njegova sudbina. “Ja zbog svoje časti i institucije premijera dolazim u Sabor da se branim od lažnih optužbi'”

16:01 Orešković je dodao da je u najboljem interesu Hrvatske da Vlada i dalje funkcionira. “Poruka je jasna – radili smo na investicijama i moja poruka je da Vlada radi”, dodao je.

15:58 Danas ste vidjeli da imamo nekoliko ključnih investicija za ovu zemlju i da Vlada radi.

15:54 Vlada funkcionira, nema sljedeće Vlade, ništa se nije promijenilo. Ne treba spekulirati ništa, kazao je Orešković komentirajući krizu u Vladi.

15:50 Neće doći do nikakvog onećišćenja, kaže Panenić. “Mogu potvrditi da istraživanje nafte u Jadranu nije prihvatljivo kao tako, nafta se neće istraživati u Jadranu”, rekao je Panenić.

15:43 Ministar Panenić zahvalio je premijeru. “U svim županijama ćemo imati istraživanje. U pripremi je novih 10 polja, u srpnju bi mogli imati otvorene nove natječaje.Na tragu smo investicije koju svi želimo i želim da energetski sektor postane uzdanica u našem razvoju”

15:30 Moj glavni prioritet je gospodarski oporavka Hrvatske. Danas smo potpisali ugovore i očekujemo potpisivanje još jednog ugovora. Osigurali smo pola milijarde kuna novih ulaganja. Nafta koja se pronađe bit će prerađena u hrvatskim rafinerijama. Ovo je bitno jer pokazuje da se stvara pozotivna investicijska klima.

Komentiraj