U svom domu nedaleko od Novske nakon duge i teške bolesti preminula je Mira Lončarević, dugogodišnji vodič u Spomen-području Jasenovac, koja je u velikom intervjuu objavljenom u drugom broju tjednika Nacional od 1. prosinca 1995. godine javno upozorila da je nova hrvatska vlast zapustila Jasenovac.

 

  • U svom domu nedaleko od Novske nakon duge i teške bolesti preminula je Mira Lončarević, dugogodišnji vodič u Spomen-području Jasenovac
  • Ona je u velikom intervjuu objavljenom u drugom broju tjednika Nacional od 1. prosinca 1995. godine javno upozorila da je nova hrvatska vlast zapustila Jasenova

 

“Muzej Spomen-doma nalik je na ruševinu. Mi smo ga uvijek držali urednim, ali sada je očito da se o njemu nitko ne brine. U zgradi je stacionirana vojska. Vidite, ja nisam opterećena prošlošću ni predrasudama, ali ipak smatram da život nije počeo 1990. godine”, izjavila je Mira Lončarević novinaru i uredniku Nacionala Srećku Jurdani.

Taj je njezin intervju u to vrijeme podignuo dosta veliku prašinu u javnosti, a Mira Lončarević primila je i neke ozbiljne prijetnje za svoju sigurnost.

Mira Lončarević ostat će zapamćena kao iznimno hrabra žena koja se nije bojala u osjetljivim vremenima tijekom burnih 1990-ih progovoriti o zatiranju antifašističkih vrijednosti u Republici Hrvatskoj.

Komentiraj