NAKON DRUGOG KRUGA KONZULTACIJA Grabar-Kitarović: Nitko nema većinu, nastavak konzultacija idući tjedan

FaH

Predsjednica Republike Kolinda Grabar –Kitarović poručila je u ponedjeljak, nakon drugog kruga konzultacija o mandataru Vlade, kako odbija svaku vrstu pritiska, te da će do kraja procesa štititi Ustav i ustrajati na potpunoj primjeni ustavne odredbe koja za dodjelu statusa mandatara uvjetuje potporu većine svih zastupnika u Hrvatskome saboru, a budući tu potporu nitko za sada nema, treći krug konzultacija bit će idući tjedan.

 “Želim jasno i nedsvosmisleno poručiti svim političkim akterima kako ću do kraja ovog procesa ustrajati na potpunoj primjeni ustavne odredbe koja za dodjelu statusa mandatar uvjetuje potporu većine svih zastupnika u Hrvatskom saboru. Pritom najodlučnije odbacujem bilo kakvu vrstu pritiska”, kazala je Grabar-Kitarović u javnom obračanju, nakon drugog kruga konzultacija.

Naglasila je kako se  “nažalost i danas pokazalo da i dalje nitko ne raspolaže potrebnom većinom svih zastupnika u Saboru”

“Isto tako pozivam sve čelnike državnih institucija, pogotovo sigurnosnog sustava, da svojim djelovanjem ne ugrožavaju sigurnost hrvatskih državljana i hrvatske države”, poručila je hrvatska predsjednica.  Predsjednica Grabar-Kitarović danas je od Vijeća za nacionalnu sigurnost zatražila  istragu na koji način je iz Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) ‘iscurio’ dokument koji govori o ratnom putu i ulozi bivšeg člana SDSS-a Mirka Raškovića u Domovinskom ratu.

Predsjednica je u svom obraćanju također naglasila da će ustrajati u zaštiti Ustava i ustavnopravnog poretka.

“Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani ovlastili su me da u njihovo ime štitim Ustav, demokratske vrijednosti i stabilnost ustavnopravnog poretka i državnih institucija. Na tome ću ustrajati i nikome neće dopustiti da iz bilo kojeg partikularnog interesa ugrozi stabilnost države i demokratski poredak”, poručila je.

Još je jednom pozvala izabrane saborske zastupnike “na punu odgovornost prema građanima koji su ih izabrali”.

Komentiraj