Nakon dokumentarca o Mirku Graorcu, kojeg je splitski sud osudio na 15-godišnji zatvor, traže od predsjednika Milanovića da ga pomiluje

Dok se čeka odluka Vrhovnog suda o mogućem obnavljanju sudskog procesa u slučaju Mirka Graorca, novinar Branimir Zekić snimio je dokumentarni film koji je u četvrtak prikazan na televiziji Al Jazeera, piše Slobodna Dalmacija.

Dokumentarac splitskog novinara Zekića izazvao je velike reakcije, a nevladine udruge iz Hrvatske zatražile su u petak obnovu suđenja u slučaju Mirka Graorca. Udruge traže od predsjednika države Zorana Milanovića da ga pomiluje i dodijeli mu hrvatsko državljanstvo.

Logor Manjača

Graorac je, podsjetimo, osuđen na 15-godišnju zatvorsku kaznu pod optužbom za ratne zločine, jer je, kako je to navedeno u presudi, utvrđeno da je bio zapovjednik vanjske straže u logoru Manjača u kojem su zlostavljani zarobljenici bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

U dokumentarcu novinara Zekića rasvjetljava se ovaj zaboravljeni slučaj. Osim Graorca, o njegovoj su nevinosti pred kamarama svjedočili i nekadašnji logoraši s Manjače te njegovi susjedi iz Bajinaca pokraj Srpca u BiH.

Oni svi potvrđuju da ovaj bivši prometni policajac iz Splita, srpske nacionalnosti, u vremenu od 1992. do 1995., nije imao nikakve veze s ratnim događanjima. U filmu se navodi kako je Graorac u to vrijeme bio civil koji je radio na stočnoj farmi.

Eugen Jakovčić iz Antifašističke lige Hrvatske u petak je pozvao predsjednika Milanovića da abolira i uruči hrvatsko državljanstvo Graorcu, kao ispriku za osuđujuću presudu zbog navodnih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

“Milanović kao predsjednik Republike ima cijeli set načina kako može ispraviti svojevrsni propust institucija, makar ta ispravka bila na simbličnoj razini”, poručuje Jakovčić.

Ovo je, kaže, prilika da predsjednik konkretnim potezom pošalje poruku pravosuđu da se ne može ponašati na način kako se ponijelo u slučaju Graorac.

Organizacija Amnesty International, koja je nadzirala suđenje, imala je brojne prigovore na pristranost u postupku.

Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava pozvao je pravosuđe u Hrvatskoj da obnovi postupak u slučaju Graorac.

“Nakon šokantnog filma više nisam siguran tko je važniji za rješavanje ovog slučaja – Graorac ili hrvatsko pravosuđe”, rekao je Pusić za Al Jazeeru. On slučaj Mirka Graorca prati dva i pol desetljeća.

Dokumentarac Al Jazeere Balkans: “Sud u Splitu nevinog je čovjeka osudio za ratni zločin”

 

Autor Zekić i suradnici o fimu

Branimira Zekić, autora filma “Teret Mirka Graorca” na Al Jazeeri Balkans, i njegovi suradnici rekli su:

“Pred sami kraj rata u Hrvatskoj, Mirko Graorac je optužen i osuđen za ratne zločine, iako tvrdi da je žrtva montiranog političkog procesa. Nakon 25 godina, novi svjedoci iz logora Manjača su spremni svjedočiti u njegovu korist. Mirko Graorac je do rata bio saobraćajni policajac, koji je sa suprugom i djecom mirno živio u Splitu.

Početkom 1992. odlazi u rodne Bajince, u Bosni i Hercegovini, njegovati bolesne roditelje. Nakon njihove smrti, u ratnim okolnostima se na sve načine pokušava vratiti u Split. Svoju namjeru ostvaruje, putujući preko Srbije i Mađarske, tek 1994. godine.

Godinu dana nakon povratka, policija ga odvodi na saslušanje, tuku ga, a Državno odvjetništvo u Splitu protiv Graorca podiže optužnicu za ratni zločin, tereteći ga da je bio zapovjednik vanjske straže u logoru Manjača, te da je fizički zlostavljao zarobljenike i drugima izdavao naredbe da ih zlostavljaju.

U dva sudska postupka Graorac je osuđen na 20, a potom na 15 godina zatvorske kazne.

Međunarodna organizacija Amnesty International, koja je pratila suđenja, imala je brojne primjedbe na pristranost postupka i sprečavanje Graorčeve obrane da dokaže njegovu nevinost.

Osim svjedočenja nekolicine civila i pripadnika hrvatskih formacija, koji su bili zarobljeni u Manjači, do danas ne postoji nijedan materijalni dokaz da je Graorac u ratu bio zapovjednik logorske vanjske straže.

Novinar Al Jazeere Branimir Zekić je u višemjesečnom istraživanju došao do novih svjedočenja zarobljenika Manjače, koji su spremni u novom postupku potvrditi da su svjedoci optužbe iznosili lažne iskaze.

Mirko Graorac i dalje, više od 25 godina nakon hapšenja, tvrdi da je nevin i da je žrtva montiranog političkog procesa, dok svjedoci optužbe o slučaju Graorac odbijaju govoriti”.

 

Komentiraj