Nakon dogovora o ograničenju cijene ruske sirove nafte, na snagu stupila zabrana uvoza njihovog dizela i derivata u EU

Zemlje EU-a u su se dogovorile o ograničenju globalne cijene ruskih naftnih derivata, prije potpune zabrane uvoza ruskih naftnih derivata koja je stupila na snagu u nedjelju.

Veleposlanici su se složili ograničiti cijenu naftnih proizvoda koji se prodaju iznad cijene sirove nafte – uključujući dizel, benzin i mlazno gorivo – na 100 dolara po barelu, rekla su dva diplomata EU-a. Proizvodi koji se prodaju s popustom u odnosu na sirovu naftu bit će ograničeni na 45 dolara po barelu.

Švedsko predsjedništvo Vijeća potvrdilo je dogovor u petak poslijepodne, samo dva dana prije nego što je EU u nedjelju zabranila uvoz svih ruskih naftnih proizvoda. Zabrana EU-a i ograničenje cijena G7 trebali bi funkcionirati zajedno. Dok sankcije EU-a zatvaraju jedno od najvažnijih ruskih tržišta za njezina fosilna goriva, ograničenja cijena imaju za cilj omogućiti nastavak ruskog izvoza na globalnom tržištu, izbjegavajući veliku nestašicu ponude nafte ili cjenovni šok.

Ograničenja cijena naftnih derivata slijede ograničenje od 60 dolara na cijenu ruske sirove nafte, dogovoreno u prosincu kako bi se poklopilo sa sličnom zabranom uvoza u EU.

Odluka o razini gornje granice odgođena je nakon što su Poljska i baltičke države pogurale reviziju gornje granice cijena sirove nafte prema dolje i niže gornje granice cijena naftnih derivata. Postignut je dogovor pod uvjetom da će oba skupa ograničenja cijena sada biti predmet revizije svaka dva mjeseca, počevši od ožujka 2023., rekla su dva diplomata.

Nova zabrana EU-a za ruski dizel i druge naftne proizvode predstavlja najnoviju ekonomsku polugu bloka protiv Kremlja kao odgovor na invaziju na Ukrajinu. Prije rata, Rusija je obično osiguravala više od polovice uvoza dizela u EU i oko 10 posto ukupne potražnje za dizelom. Neposredna zabrana uvoza u EU dovela je do straha od šoka u opskrbi ili cijenama, ali skokoviti uvoz posljednjih tjedana za sada je ublažio brige.

Diesel se trenutačno prodaje po cijeni od oko 120 do 130 USD po barelu, tako da ograničenje vjerojatno neće izravno pogoditi ruski prihod od izvoza goriva odmah.

Međutim, očekuje se da će zabrana EU-a dovesti do velikog pomaka u izvoznim tokovima, pri čemu će kupci na Bliskom istoku i u Aziji vjerojatno kupiti količine koje su prije tekle u Europu. Postoje znakovi da zabrana uvoza sirove nafte od strane EU-a, uz ograničenje cijena, omogućuje kupcima drugdje u svijetu da zahtijevaju popuste na rusku naftu, što pogađa prihode Kremlja od fosilnih goriva. Dužnosnici EU-a nadaju se da će zabrana naftnih proizvoda dovesti do sličnog udara na prihode od ruskog izvoza, piše POLITICO.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]