Nakon Derbyja i klubu Alena Halilovića će biti oduzeti bodovi zbog kršenja financijskih propisa

Nakon Derbyja, još jedan član engleskog Championshipa se nalazi u financijskim problemima i prijeti mu kazna oduzimanja bodova. Reading je klub koji ove godine slavi 150 godina postojanja, osnovani su 1871, a nakon deset kola engleskog drugog ranga imaju 10 bodova, jednako kao i maloprije spomenuti Derby.

Iz Premier lige Reading je ispao 2013., a četiri godine kasnije klub je preuzeo kineski biznismen Dai Yongge, 55-godišnjak u vlasništvu preko 30 shopping centara po cijeloj Kini. Klub je u sezoni 2016/17 bio u finalu doigravanja za ulazak u Premier ligu, međutim Huddersfield je nakon 0-0 pobijedio boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Yonggeov dio posla vezan za nogomet očito ne cvjeta, pa je Reading već neko vrijeme u ozbiljnom minusu. Zadnji podaci govore da je Reading ostvario operativne gubitke od 43.5 milijuna funti, što je porast u odnosu na prošlu godinu koju su završili sa 40.7 milijuna funti minusa, dok im je akumulirani minus narastao na 138 milijuna.

EFL (English footbal league) ima pravilo o održivosti po kojem klub smije biti u maksimalnom minusu od 39 milijuna funti kroz tri godine. Reading je debelo prešao taj limit i zbog toga ovog ljeta bio kažnjen zabranom kupovanja igrača, pa su smjeli dovoditi samo besplatne i igrače na posudbu. Između ostalih, tako im je stigao i naš Alen Halilović kao besplatan igrač te Danny Drinkewater na posudbu iz Chelsea.

Iako u teškoj situaciji, Reading po Transfermarktu ima osmu najvrjedniju momčad lige, s prosjekom od 1.77 milijuna eura vrijednosti po igraču. Najskuplju momčad ima Fulham, njihovi igrači prosječno vrijede 4.94 milijuna eura

Komentiraj