Nakon članka u Nacionalu: Maja Sever i Sanja Mikleušević Pavić traže osnivanje neovisnog Povjerenstva na HRT-u

Autor:

Patrik Macek/PIXSELL, HND/ POOL / Daniel KASAP, Nacional

Maja Sever, sindikalna povjerenica, i Sanja Mikleušević Pavić, predstavnica Hrvatskog novinarskog društva, u utorak su, nakon objave teksta o seksualnom uznemiravanju na Hrvatskoj radioteleviziji, od Nadzornog odbora i glavnog ravnatelja HRT-a zatražile osnivanje neovisnog Povjerenstva koje bi zaprimalo prijave seksualnog uznemiravanja na HRT-u.

“Nakon objave teksta u Nacionalu iz kojeg je vidljivo da Uprava HRT-a sama provodi i donosi presude u slučajevima seksualnog uznemiravanja te iz kojeg je vidljivo da tijekom tog postupka krše niz pravila postupanja i ne štitite žrtvu već je dodatno viktimiziraju, zahtijevamo da pod hitno osnujete neovisno Povjerenstvo po uzoru na druge institucije koje se susreću s ovim problemom, koje će, uz jamstvo anonimnosti, zaprimati prijave seksualnog uznemiravanja na HRT-u.

U tom Povjerenstvu ne smiju biti predstavnici upravljačkih struktura i Pravne službe, jer je na ovom slučaju vidljivo da su upravo oni ti koji krše propise i zataškavaju, niti predstavnika Etičkog povjerenstva koje ne funkcionira niti povjerenici zaštite na radu jer je i taj sustav u rukama Uprave”, navodi se u zahtjevu.

Nacional, naime, u novom broju donosi ispovijest novinarke koja je prijavila seksualno uznemiravanje te optužila urednice za neprimjeren odnos prema trudnim novinarkama i majkama male djece. Ravnatelj Kazimir Bačić službeno odgovorio Nacionalu da su optužbe neosnovane, ali novinarku koja mu se požalila do danas nije informirao da je istraga provedena niti kakav joj je bio ishod.

EKSKLUZIVNO: Mislav Stipić prozvan zbog seksualnog uznemiravanja, on optužbe demantira, ravnatelj HRT-a mu vjeruje

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.