EPA/JEREMY LEMPIN

Nakon Brexita, euroskeptici pozivaju na “Nexit” i “Frexit”

Od Brexita, do “Nexita” i “Frexita” i ponovnih pregovora o njihovom pristupanju Europskoj uniji, euroskeptici diljem EU slave u petak pobjedu i pozivaju na referendum u njihovim zemljama, što povećava strahovanja za budućnost europskog jedinstva.

“Mislim da je to kraj EU. Nema povratka”, rekao je za ageniju France presse nizozemski zastupnik krajnje desnice Geert Wilders i tražio održavanje referenduma o “Nexitu”, nizozemskom izlasku iz Europske unije. “EU se već zagasila”, dodao je.

Prema konačnim rezultatima, Britanci su u četvrtak s 51,9 posto glasova izglasovali izlazak iz EU, prema 48, 1 posto koji su bili za ostanak.

“Pobjeda slobode!  Kao što godinama tražim, sada treba održati rederendum u Francuskoj i zemljama EU”, rekla je predsjednica Nacionalne Fronte Marine Le Pen na društvenoj mreži Twitter i pozvala na održavanje referenduma unutar šest mjeseci.

Marine Le Pen želi postati “Madame Frexit”. “Europa će biti u središtu sljedećih predsjedničkih izbora” u proljeće 2017, rekla je.

Geert Wilders tvrdi da će u Nizozemskoj biti održan referendum ukoliko on postane premijer na izborima u ožujku. “Osnovat ću koaliciju u kojoj postoji dogovor o održavanju referenduma, vladat ću sa strankama koje su sklone takvom referendumu”, objasnio je, prenosi AFP.

EU je suočena s dubokim podjelama o načinu vođenja migracijske krize ali i financijskim problemima nekoliko zemalja članica. Mnogi strahuju od domino učinka koji može potaknuti druge države da napuste Uniju i slijede primjer Velike Britanije i zadaju još jači udarac europskom projektu.

Kandidat krajnje ljevice za francuske predsjedničke izbore Jean-Luc Mekenchon je uputio poziv na izalazak iz europskih sporazuma i rekao da “Europsku uniju treba mijenjati ili napustiti”.

U Italiji je Matteo Salvini, čelnik stranke koja se protivi imigraciji Lige Sjever pozdravio na Twitteru “hrabrost slobodnih građana” suočenih s “lažima, prijetnjama i ucjenama”. “Sada je red na nama”, zaključio je.

Portugalska komunistička stranka, saveznica socijalističke vlade je pozdravila tu “pobjedu nad strahom, neizbježnim, podložnosti i katastrofizmom” i ponudila novo oružje protiv EU velikog kapitala i velikih snaga, rekao je eurozastupnik Joao Ferreira.

Danska populistička stranka DF je navela da je izvrsno da su autori te kampanje zastrašivanja doživjeli udarac vlastitog oružja.

Predsjednik švedske Lijeve stranke Jonas Sjosted i Danska narodna stranka se zalažu za ponovne pregovore radi “manje obvezujuće suradnje s EU”.

Predvodnica Alternative za Njemačku (AfD), Frauke Petry želi “Europu domovina” i razmatra druge moguće izlaske iz EU ukoliko “ne odustane od svog gotovo socijalističkog iskustva integracije”.

Predsjednik austrijske ekstremno desno orijentirane stranke FPO, Heinz Christian Strache je zatražio ostavke predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera i predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza.

Komentiraj