Tehnički španjolski premijer i predsjednik Narodne stranke desnog centra, Mariano Rajoy, rekao je kako u četvrtak počinje razgovore s drugim strankama od kojih će tražiti potporu za sastavljanje nove vlade poslije šestomjesečne političke blokade.

Premda se Narodna stranka nakon nedjeljnih izbora učvrstila kao pobjednik sa 137 mjesta u parlamentu, 14 više nego je dobila na izborima u prosincu, još uvijek je daleko od potrebna 176 zastupnika za formiranje vlade.

Da bi stekla natpolovičnu većinu u parlamentu sa 350 mjesta morat će dobiti izravnu ili neizravnu podršku ostalnih stranaka, odnosno ili bi neke od ostalih stranaka trebale ući u koaliciju ili se u parlamentu suzdržati od glasovanja o vladi.

“Od sutra počinjem razgovarati s različitim političkim snagama da vidim što imaju na raspolaganju kako bi izašli iz ove situacije”, izjavio je Rajoy u srijedu na novinskoj konferenciji u Bruxellesu gdje je održan sastanak europskih čelnika.

Španjolci su u nedjelju morali opet na izbore, drugi put u šest mjeseci, jer na izborima u prosincu niti jedna stranka nije dobila dovoljno glasova za samostalno sastavljanje vlade a nakon toga su propali i razgovori oko koalicija.

Mariano Rajoy, nakon što je opet odnio najviše glasova, rekao je kako bi volio računati na podršku 85 zastupnika stranke lijevog centra, Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), kako bi Španjolska ima stabilnu većinsku vladu.

Socijalisti su, međutim, odgovorili kako neće niti podržati niti se suzdržati od glasovanja o vladi čiji je kandidat Rajoy.

Druga mogućnost na koju računa tehnički premijer je podrška 32 zastupnika stranke centra Građani (Ciudadanos). Uz njih bi onda trebao dobiti i podršku Nacionalističke baskijske stranke (Partido Nacionalista Vasco), koja ima pet zastupnika, a također i glas zastupnice Kanarske koalicije (Coalicion Canaria), još jedne regionalne stranke u parlamentu.

I s tom podrškom Rajoy bi računao na 175 zastupnika, jednim manje od potrebne apsolutne većine. Nagađa se kako bi taj potrebni zastupnik bio Pedro Quevedo, predstavnik regionalne stranke Novi Kanari (Nueva Canarias) koji je ušao u parlament zahvaljujući predizbornoj koalicji s PSOE-om.

Takva računica odblokirala bi političku situaciju u Španjolskoj ali i skinula pritisak sa socijalista koji ne žele narušiti imidž najveće oporbene stranke, dok neki njeni regionalni lideri traže da se Rajoyu dopusti dolazak na vlast.

Quevedo je međutim poručio kako neće podržati Rajoya i njegovu Narodnu stranku. “Ni u kojem slučaju nećemo podržati vladu Narodne stranke”, napisao je na društvenoj mreži Twitter.

Mogućnost koja bi zatim ostala Rajoyu je da se Quevedo suzdrži od glasovanja. U tom bi slučaju Narodna stranka imala podršku 175 zastupnika, 174 bi bila protiv a Quevedo neutralan. Narodna stranka bi tako nastavila vladati nakon što je došla na vlast 2011. u jeku gospodarske krize.

Komentiraj