Nakon 81 godine pronađena olupina broja koji je potonuo s više od tisuću ratnih zarobljenika

Pronađen je japanski trgovački brod koji je potonuo tijekom Drugog svjetskog rata, a koji je prevozio više od tisuću ratnih zarobljenika.

Montevideo Maru otkriven je uz sjeverozapadnu obalu filipinskog otoka Luzon na dubini većoj od 4.000 metara u Južnom kineskom moru, potvrdio je zamjenik australskog premijera Richard Marles u videu koji je u subotu objavio na svom Twitteru.

“Otkriće je privelo kraju jedno od najtragičnijih poglavlja u pomorskoj povijesti Australije”, rekao je.

Brod je prevozio približno 1060 zatvorenika iz oko 16 zemalja, uključujući 850 australskih vojnika, s bivšeg australskog teritorija Nove Gvineje na ono što je tada bio japanski okupirani otok Hainan kada je američka podmornica torpedirala i potopila brod, koji nije označen kao prijevoz ratnih zarobljenika, 01. srpnja 1942. godine.

“Nepznata lokacija Montevideo Marua predstavljala je nedovršen posao za obitelji onih koji su izgubili živote”, objasnio je Marles.

Australske vlasti pohvalile su onima koji su sudjelovali u potrazi, uključujući stručnjake za istraživanje morskih dubina i pripadnike australskih oružanih snaga, zahvalivši im što su pomogli onima koji su izgubili voljene prije 81 godinu, piše CNN.

“Želim zahvaliti timu Silentworlda i predanim istraživačima, uključujući tim Unrecovered War Casualties pri vojsci, koji nikada nisu odustali od nade da će pronaći posljednje počivalište Montevideo Marua”, rekao je načelnik australske vojske general pukovnik Simon Stuart .

“Ovakav gubitak seže kroz desetljeća i podsjeća nas sve na ljudsku cijenu sukoba. Da ne zaboravimo”, dodao je Stuart.

“Izniman napor iza ovog otkrića govori o trajnoj istini svečanog nacionalnog obećanja Australije da će se uvijek sjećati i odavati počast onima koji su služili našoj zemlji”, napisao je australski premijer Anthony Albanese.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner