Američki predsjednik Donald Trump naredio je objavu 2800 dokumenata o atentat na 35. američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Trump je odlučio kako će dio dokumenata ipak ostati tajan, jer se radi o ‘nacionalnoj sigurnosti’, objavili su američki mediji.

John F. Kennedy ubijen je 22. studenog 1963. godine u Dallasu. Uhićen je Lee Harvey Oswald, kojeg je dva dana nakon atentata ubio lokalni vlasnik noćnog kluba Jack Ruby. J. Edgar Hoover se već 24. studenog 1963. godine, počeo pribojavati teorija zavjere. “Ono što me najviše brine jest da objavimo nešto kako bismo uvjerili javnost da je Oswald pravi ubojica”, rekao je tada Hoover.

Istraživač i povjesničar Philip Shenon tvrdi da bi se iz dokumenata moralo vidjeti je li ubojstvo Kennedyja moglo biti spriječeno da su CIA i FBI bolje radili posao u skladu sa informacijama sa kojima su raspolagali o Harveyu Lee Oswaldu. Smatra i da su obje službe vršile ‘agresivan nadzor’ nad Oswaldom. Dokumenti bi rtebali pokazati i jesu li CIA i FBI bile angažirane na zataškavanju loše odrađenog posla na zaštiti Kennedyja.

Komentiraj