Sanjin Strukic/PIXSELL

NAKON 36 GODINA: Utvrđen identitet nepoznatom pacijentu Perici Matasu

Policija je nakon gotovo četiri desetljeća utvrdila identitet nepoznatog pacijenta Psihijatrijske bolnice Rab nazvanog Perica Matas koji se još od kolovoza 1980. vodio kao nestala osoba.

Prikupljenim podacima policija je došla do saznanja da bi dvije žene u dobi od 61 i 58 godina te 56–godišnji muškarac mogli biti u rodbinskom odnosu s nepoznatim pacijentom koji već godinama živi u rapskoj Psihijatrijskoj bolnici.

Slijedom izjava njih troje, njihov brat Said Kešić, rođen 1965., nestao je u kolovozu 1980. na području Bosne i Hercegovine te se od tada vodi kao nestala osoba.(Hina)

 

Nakon što je u emisiji na Novoj TV pogledala priču o jedinom čovjeku bez identiteta u Hrvatskoj, ekipi Provjerenog javila se Halida Jakupović. Njezin DNK uzorak, kao i onaj njene sestre Saide poslani su na analizu. Analiza je pokazala da je Perica Matas, kako je interno nazvan u rapskoj bolnici, njihov davno izgubljeni brat.

Muškarac bez identiteta kojeg su mediji nazvali Kišni čovjek po pisanju 24 sata još je 9. rujna 1980. iz splitske bolnice doveden u rapsku bolnicu nakon što je pronađen bez dokumenata kako luta na području Drniša. U psihijatrsijsku bolnicu smješten je jer je s njim zbog njegovog duševnog stanja bilo teško uspostaviti kontakt.

U bolnicu je zaprimljen kao nepoznata osoba, a u dokumentima mu je kasnije uneseno ime Perica Matas. Mediji su upozoravali da je još prije dvadeset godina tadašnje Ministarstvo rada i socijalne skrbi upućivalo na nadležnost drniškog Centra za socijalnu skrb da regulira njegov status, ali da je taj centar odbijao to provesti pravdajući se uništenom dokumentacijom i nepostojanjem identiteta.(Hina)

Komentiraj