Bosanskohercegovačka policija pomogla je njemačkoj rasvijetliti slučaj ubojstva počinjenog još prije 27 godina nakon što je kao počinitelja identificirala muškarca po imenu Benan Dorić koji je u BiH uhićen u sklopu operacije kodnog imena “Lutka” usmjerene protiv organiziranog kriminala.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u utorak je medijima dostavljeno kratko priopćenje u kojemu stoji kako su njemačkim pravosudnim tijelima ustupili podatke o identitetu osobe koja je 1990. u Njemačkoj počinila ubojstvo.

“Potvrđen je identitet počinitelja kaznenog djela i rasvijetljeno ubojstvo počinjeno prije 27 godina”, stoji u priopćenju uz pojašnjenje kako je počinitelj bio obuhvaćen istragom u predmetu “Lutka”.

SIPA nije objavila identitet počinitelja navodeći samo kako je riječ o osobi koja je procesuirana i u BiH.

Lokalni su mediji objavili kako je riječ upravo o Doriću. On će ipak ostati bez zaslužene kazne jer je počinio samoubojstvo 2014. i to nakon što je osuđen na godinu i pol zatvora.

Portal Faktor podsjeća kako je Dorić osuđen jer je izazvao eksploziju u kojoj su ozlijeđene njegova majka i supruga.

Kako je on bio uhićen zbog povezanosti s organiziranim kriminalom u policijskim bazama su se našli njegovi osobni podaci uključujući DNK pa se usporednim analizama pokazalo kako je baš Dorić odgovoran za ubojstvo tada 48-godišnjeg trgovca Eberharda K. počinjeno u okolici Muenchena.

Njega je policija 1990. pronašla  mrtvoga u stanu u mjestu Unterhachingu.

Na tijelu su pronađeni višestruki ubodi, a muškarac je bio vezan električnim kabelom. Tijelo je već bilo u fazi raspadanja jer je pronađeno gotovo dva tjedna nakon ubojstva. Pretpostavka je bila kako je ubojstvo povezano s organiziranom prostitucijom no potraga za izravnim počiniteljem ostala je bez rezultata više od četvrt stoljeća.

Slučaj je ponovo otvoren  2006. pri čemu je pronađen i DNK uzorak počinitelja no prvotna usporedba s međunarodnim bazama podataka ni tada nije dala rezultate. Novi pokušaj uslijedio je 2016. i tada je utvrđeno kako se DNK ubojice pronađen na mjestu zločina podudara s onim kojim je raspolagala policija u BiH.

Komentiraj