Pomilovana ‘najgora ubojica u povijesti Australije’ osuđena za ubojstvo svoje četvero djece. U zatvoru je provela 20 godina

Kathleen Folbigg koja je bila proglašena “najgorom australskom serijskom ubojicom” pomilovana je nakon što su novi dokazi sugerirali da nije ubila svoje četvero male djece. Ona je provela 20 godina u zatvoru nakon što je porota utvrdila da je ubila sinove Caleba i Patricka te kćeri Sarah i Lauru. Nedavna istraga pokazala je da znanstvenici vjeruju da su možda umrli prirodnim putem.

Njezin slučaj opisan je kao jedna od najvećih australskih pravnih promašaja. Kathleen Folbigg, koja je uvijek tvrdila da je nedužna, osuđena je na 25 godina zatvora 2003. godine zbog ubojstva troje djece i ubojstva svog prvog sina, Caleba. Svako je dijete iznenada umrlo između 1989. i 1999., u dobi između 19 dana i 19 mjeseci, a tužitelji na njezinom suđenju tvrdili su da ih je ona ugušila.

Prethodne žalbe i zasebna istraga slučaja iz 2019. godine nisu utvrdile razloge za razumnu sumnju i dale su veću težinu posrednim dokazima u izvornom suđenju Kathleen Folbigg.

U novoj istrazi, koju je vodio umirovljeni sudac Tom Bathurst, tužitelji su prihvatili da je istraživanje genskih mutacija promijenilo njihovo razumijevanje smrti djece. Glavni državni odvjetnik Novog Južnog Walesa (NSW) Michael Daley u ponedjeljak je objavio da je Bathurst došao do “čvrstog stava” da postoji razumna sumnja kako Folbigg nije kriva za svaku točku optužnice.

Kao rezultat toga, guverner NSW-a potpisao je njezino potpuno pomilovanje i naredio hitno puštanje iz zatvora. “Bila je to 20-godišnja muka za nju… Želim joj mir”, rekao je Daley, dodajući da su njegove misli također s Craigom Folbiggom, ocem djece.

Ako presude budu poništene, potencijalno bi mogla tužiti vladu za milijune dolara odštete. Alternativno, mogla bi dobiti nagodbu sličnu onoj Lindy Chamberlain, koja je 1992. dobila 1,3 milijuna australskih dolara 1992. godine zbog nepravomoćne osude zbog smrti svoje kćeri Azarije.

“Nemoguće je shvatiti nepravdu koja je nanesena Kathleen Folbigg, bol gubitka svoje djece i gotovo dva desetljeća u zatvorima zbog zločina za koje je znanost dokazala da ih nije počinila”, rekla je njezina odvjetnica Rhanee Rego. Kathleen Folbigg su na vratima zatvora dočekali prijatelji uključeni u višegodišnju kampanju za njezinu slobodu, a  Daley je apelirao na privatnost kako bi ona mogla “nastaviti sa svojim životom”.

Zakon mora biti više ‘znanstveno osjetljiv’

Suđenje Kathleen Folbigg 2003. godine bilo je usredotočeno na posredne dokaze, ponajviše dnevnike koji su izražavali njezine borbe s majčinstvom. Ali nije bilo fizičkih dokaza o gušenju ili ozljedama djece prikazane na suđenju.

U nedavnoj istrazi, stručnjaci su sugerirali da su dnevnici mehanizam za suočavanje koje je napisala ožalošćena majka s ograničenom potporom, te da je malo vjerojatno da bi svo četvero djece moglo biti ugušeno bez traga. Ali ključni dokaz bio je tim imunologa koji je otkrio da kćeri Kathleen Folbigg, Sarah i Laura, imaju zajedničku genetsku mutaciju – nazvanu CALM2 G114R, koja može uzrokovati iznenadnu srčanu smrt. Također su otkriveni dokazi da su njezini sinovi, Caleb i Patrick, posjedovali drugu genetsku mutaciju, povezanu s iznenadnom pojavom epilepsije.

Profesorica Carola Vinuesa, koja je vodila istraživački tim s Australskog nacionalnog sveučilišta, rekla je da je neobična genetska sekvenca odmah bila očigledna u njenom DNK, prije nego što su uzorci djece uopće testirani. “Napravili smo prvi test i pronašli gensku varijantu koja je izgledala vrlo sumnjivo… čak i tada, u studenom 2018., mislili smo da je to vrlo vjerojatno uzrok, ako se pronađe i uzorcima djece”, rekla je za BBC.

Profesor Vinuesa je rekao da postoje samo 134 poznata slučaja u svijetu potencijalno smrtonosnog srčanog oboljenja povezanog s genetskom mutacijom.

Odluku o pomilovanju opisala je kao “prekrasan trenutak” koji bi mogao ponuditi nadu drugim ženama u sličnim situacijama. “Pričali su nam o ženama koje su izgubile djecu ili koje su optužene za nanošenje štete, a slučajevi izgledaju kao da su i one djeca s teškim genetskim oboljenjima”, rekla je.

Australska akademija znanosti kaže da slučaj pokazuje potrebu za reformom koja pravni sustav čini “osjetljivijim na znanost”, što je ponovio i odvjetnik Kathleen Folbigg.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner