NAKLADA LJEVAK Predstavljena knjiga pripovjedaka “Sreća” spisateljice Mirjane Matić-Halle

Naklada Ljevak

[quote_box_center]

  • U literaturi se Mirjana Matić-Halle javlja godine 1939. s novelom Ljubav Mice Janzek (kasnije samo Ljubav) na stranicama časopisa Izraz. Iste godine u Hrvatskoj reviji objavljene su još tri novele
  • Njezina prva poetsko-psihološku dramu Teške sjene se s velikim uspjehom prikazivala u Hrvatskom narodnom kazalištu 1950. godine
  • Za knjigu novela Lipe je 1957. godine dobila je Nagradu grada Zagreba

[/quote_box_center]

Knjiga “Sreća” donosi nam nikad književno objavljene pripovijetke osebujne spisateljice Mirjane Matić–Halle.

Pripovjetke su dosad objavljene u časopisima, a u ovu najnoviju knjigu Naklade Ljevak su uvrštena i neka poglavlja iz autoričina nedovršenog romana “Odrješenje”, koja se mogu čitati kao zasebne novele.

Pripovijetka “Povratak u prošlost” izabrana je iz autoričine ostavštine i objavljuje se prvi put.

Recenzije:

Mirjana Matić–Halle je spisateljica nesumnjivo bujnog ženskog temperamenta, u njezinim izražajnim sredstvima nema ni traga sladunjavosti, ona je snažan pisac, bez sentimentalnih afektacija, iz njezine proze šiklja ženstvenost.

Slobodan Novak

Pripovijedanje je Mirjane Matić–Halle silovito i burno s iznenadnim udarima riječi kao bura kada zatrese prozorima. Njezinu rečenicu nosi neko oduševljenje koje suvereno prelazi preko životnih sitnica (oduševljenje i ne može živjeti od sitnica) i silovito juriša u kapitalna, mračna, zamršena područja gdje se ništa ne vidi osim bljeska njezine riječi koja načas osvijetli tragični krajolik ljudskog postojanja. U već iznemogloj, sufražetskoj temi „ženstva” ona je pronašla motive za svoju strast otkrivenja jednog novog, svog „otajstva žalosti” u kome se prirodna činjenica spola projicira u natprirodne razmjere upornog, antigonskog neprihvaćanja svijeta banalne, sibaritske, prizemljarske pragmatike.

Ranko Marinković

Njezina će proza biti još jedan dokaz o snazi naše literature i ostati trajna vrijednost novije hrvatske književnosti.

Ivan Slamnig

 O autorici:

Mirjana Matić-Halle rođena je u Solinu na dan 30. rujna 1912. godine, umrla je u Zagrebu 5. siječnja 1986. godine. U ranom djetinjstvu se s roditeljima, bratom i sestrom često selila, najprije u Split, zatim u Mostar i na kraju u Zagreb gdje je živjela do smrti. Prva tri razreda osnovne škole završila je u Mostaru. Utjecaj života u Bosni i Hercegovini osjeća se i u mnogim djelima: Dukat i gundelj, Kreč i mjesečina, Žena teške sjene, Ibrahim efendija, Prokleta Ristana, Lilaj me Markane, Starinska Priča.

U nižim razredima gimnazije prepoznaje se njena sklonost za pisanje, njezina profesorica dr. Marjana Kralj je pjesniku Vladimiru Nazoru poslala neke Mirjanine školske zadaće.

Kao sedamnaestogodišnjakinja napisala je pripovijetku Priča iz godine 1862 koja je prvi put objavljena 1939. godine u Hrvatskoj reviji.

U literaturi se Mirjana Matić-Halle javlja godine 1939. s novelom Ljubav Mice Janzek (kasnije samo Ljubav) na stranicama časopisa Izraz.

Iste godine u Hrvatskoj reviji objavljene su još tri novele: Ibrahim efendija, Prajs Kablarov i Priča iz 1862, a slijedeće 1940. godine u istoj reviji izlazi novela Jaka. U vrijeme Drugog svjetskog rata autorica nije ništa objavljivala. Zbog odbijanja ponuda za tiskanje imala je u tim vremenima velikih neprilika. Nakon rata ponovo se vraća književnom radu.

Godine 1946. tiskana je njezina prva knjiga Novele sa već pet spomenutih novela i jednom novom: Žena teške sjene. Motiv te novele poslužio je autorici kao predložak za njezinu prvu poetsko-psihološku dramu Teške sjene. Drama se s velikim uspjehom prikazivala u Hrvatskom narodnom kazalištu 1950. godine, a kasnije i na još petnaestak pozornica bivše Jugoslavije.

Drama je izdana u tiskanom izdanju 1951. godine.

Za knjigu novela Lipe je 1957. godine dobila je Nagradu grada Zagreba. U toj je knjizi skupljeno cijelo njezino dotadašnje prozno književno stvaralaštvo: uz šest novela iz spomenute knjige Novele (1946) tu su još Vol, Sreća, Lilaj me Markane, Na rešetu, Zavjet i Lipe.

Njezina druga drama Veliki val izvedena je u Zagrebačkom dramskom kazalištu 1966. godine (tiskana je 1971). Gotovo u isto vrijeme na Radio Zagrebu emitira se radio-drama Skok u tminu s autoricom u glavnoj ulozi, a lutkarska kazališta u Zagrebu i Rijeci izvode igrokaz za djecu Pačić Gegan.

Roman Luka, ali ne apostol objavljen je 1974. godine, a u Pet stoljeća hrvatske književnosti (1981) objavljen je izbor njezinih djela.

U izdanju Matice hrvatske 2002. godine objavljena su sabrana djela Mirjane Matić-Halle u tri knjige pod naslovima Kruh i zvijezde, Divlji med i Luka, ali ne apostol (konačna verzija romana).

Mirjana Matić-Halle objavljivala je u recentnim književnim časopisima, tjednim i dnevnim novinama kao Forum, Književnik, Republika, Telegram, Mogućnosti, Večernji list itd.

Od Večernjeg lista dobiva i nagradu za kratku priču.

Komentiraj

Source:NACIONAL