Nakić: Zdravstveni proračun neće se bitno smanjiti, ali će se iz njega vraćati dugovi

Goran Jakus/PIXSELL

Ovogodišnja sredstva za zdravstvenu zaštitu neće se značajno smanjiti u odnosu na lanjska, tako da će i dalje iznositi nešto više od 22 milijarde kuna, ali će se iz tih sredstava morati vraćati dugovi iz ranijih godina, koji zasad iznose oko 2,5 milijarde kuna, najavljuje ministar zdravlja Dario Nakić.

Nakić je u izjavi za Hinu potvrdio da će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i dalje ostati izvanproračunski fond.

“Sredstva HZZO-a ostat će na istoj razini, ali budući da nemamo mogućnosti za dodatna sredstva, iz proračuna HZZO-a morat će se vraćati dugovi koji su sada na razini 2,5 milijarde kuna, a vidjet ćemo je li to i konačni iznos duga”, rekao je Nakić.

Proračun samog Ministarstva zdravlja, kaže Nakić, bit će nešto manji jer se planiraju uštede u iznosu od 65 milijuna kuna.

Ukupna sredstva Ministarstva zdravlja, koja uključuju transfer iz državnog proračuna za zdravstveni sustav, sredstva za investicije i funkcioniranje Ministarstva zdravlja trebala bi iznositi oko 2,85 milijarde kuna, no Nakić napominje kako još treba definirati iznos za financiranje Imunološkog zavoda, koji je lani preuzela država.

Najveći dio dugova čine dospjeli i nedospjeli dugovi bolnica koje su, nakon sanacije u 2014. i 2015. godini, napravile novih 2,1 milijardu kuna obveza.

Nakić, koji predlaže prekid sanacije i povratak zdravstvenih ustanova u sanaciji njihovim osnivačima, a među njima i 18 županijskih bolnica, kqže da županije neće s upravljačkim pravima dobiti i teret dugova, jer se bolnice financiraju iz proračuna HZZO-a.

Smatra, međutim, da županije trebaju imati veći utjecaj na funkcioniranje svojih bolnica te da svi zajedno – Ministarstvo, županije i uprave bolnica trebaju dogovoriti način i dinamiku vraćanja novonastalih dugova iz prihoda ustanova.

Preuzimajući resor, Nakić je najavio racionalizaciju i financijsku stabilizaciju, kako bi se postigle dodatne uštede unutar sustava. Tome bi trebale pridonijeti reformske mjere, među kojima je kao prva najavljena reforma hitne medicinske službe, te pronalaženje dodanih izvora financiranja kroz dopunsko i dodatno osiguranje i uvođenje usluga nadstandarda.

Komentiraj