Najveći test s kojim je suočena Njemačka je islamski terorizam, rekla je u subotu u novogodišnjem obraćanju naciji njemačka kancelarka Angela Merkel, obećavši svojim sugrađanima uvođenje zakona kojim će se pojačati i poboljšati sigurnost nakon terorističkog napada na posjetitelje božićnoga sajma u Berlinu, u kojemu je smrtno stradalo 12 osoba.

Merkel, koja se u 2017. kani četvrti put kandidirati za kancelarku, 2016. je opisala kao godinu u kojoj se po mnogima “cijeli svijet okrenuo naglavačke”.

Svoje sugrađane Nijemce pozvala je da izbjegavaju populizam te kazala kako smatra da bi upravo oni trebali preuzeti vodeću ulogu u rješavanju brojnih izazova s kojima se suočava Europska unija.

“Kada pogledaju unatrag, mnogi imaju osjećaj da se tijekom 2016. cijeli svijet okrenuo naglavačke i da je upitno sve što se dugo smatralo uspjehom. Primjer za to je Europska unija”, kazala je njemačka kancelarka.

“Ili kada pogledamo parlamentarnu demokraciju, koja navodno ne haje za interese građana već služi samo interesima nekolicine… kakva zamjena teza”, kazala je aludirajući na izjave članova ekstremno desne stranke Alternativa za Njemačku koja uzima glasove njezinim konzervativcima.

Prije održavanja izbora u 2017., ankete daju prednost njezinom konzervativnom bloku u odnosu na suparnike, no podijeljeno izborno tijelo moglo bi zamrsiti koalicijsku aritmetiku.

“Izbori 2017: Za Merkel više ništa nije sigurno”, piše u subotu na naslovnici dnevni list Bild, ističući da za sve veći broj birača kancelarka više nije nepobjediva.

Liberali s druge strane Atlantika Merkelovu smatraju sigurnim uporištem stabilnosti i razuma u godini u kojoj je u Americi za predsjednika izabran Donald Trump, u kojoj je Velika Britanija odlučila izaći iz EU-a i u kojoj su se odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije pogoršali do te mjere da ih uspoređuju s onima u hladnoratovskom periodu.

U obraćanju naciji, Merkel je Brexit usporedila s “dubokim rezom”, kazavši da se, unatoč tomu što je Europska unija “spora i teška”, njezine zemlje članice moraju fokusirati na zajedničke interese koji nadilaze nacionalnu dobrobit.

“Da, Europa bi se trebala fokusirati na ono što može biti bolje od samih nacionalnih država. No mi Nijemci ne bismo smjeli povjerovati da će nam budućnost biti bolja ako prema njoj idemo sami”, kazala je, misleći pritom na mišljenje populista iz Alternative za Njemačku koji žele da Njemačka napusti EU i zatvori granice za tražitelje azila.

Merkel je u govoru istaknula da njemačka vlada kani uvesti mjere kojima će se poboljšati sigurnost u zemlji nakon što se tuniški tražitelj azila 19. prosinca kamionom zaletio u mnoštvo na berlinskome božićnom sajmu pobivši 12 ljudi u ime Islamske države.

Komentiraj