Najveći rast bečkog gospodarstva u proteklih 10 godina

Inozemni ured Grada Beča

Nakon tendencije rasta tijekom 2016. godine pozitivna dinamika razvoja bečkog gospodarstva ubrzala se u 2017. godini.

Aktualni izvješće Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja (WIFO) o konjunkturnim kretanjima u Beču polazi od gospodarskog rasta od +2.5% u 2017. godini, što je najviša vrijednost u prethodnih 10 godina. To će značajno odraziti i na poboljšanje situacije na tržištu rada glavnog grada Austrije 2018. godine, za koju se predviđa slična stopa rasta gospodarskih aktivnosti.

Potražnja privatnih potrošača na lokalnoj i međunarodnoj razini rezultirala je protekle godine gospodarskim rastom u Austriji i Beču, a glavnom je austrijskom gradu od toga profitirao prije svega sektor usluga, čiji se rast dodate vrijednosti više nego udvostručio.

Broj nesamostalno zaposlenih porastao je prošle godine za 1.9% – vrijednost koja u Beču nije dosegnuta od 1990. godine. Umjereni rast ponude radne snage u kombinaciji s visokim gospodarskim rastom dovodi do toga da nezaposlenost znatno opada. Prema najaktualnijim podacima iz prosinca 2017. Beč s 826 000 zaposlenih i 23.2 posto ukupnog rasta zaposlenosti u Austriji bilježi povijesni maksimum.

Podaci nažalost pokazuju i da je broj nezaposlenih u dobi 55+ i dalje u porastu, zbog čega je prema riječima bečke gradske zastupnice za gospodarstvo Renate Brauner nastavak provođenja nacionalnog programa ‘Aktion 20 000’ koji je usmjeren na zapošljavanje upravo te dobne skupine na poslovima javnog sektora od presudne važnosti.

David Bohmann /PID

Komentiraj