Zbog koronavirusa najvećem svjetskom vlasniku kina predviđaju bankrot

Standard & Poor’s objavio je kako će AMC Entertaiment, najveći svjetski vlasnik kino dvorana, sredinom ljeta vjerojatno ostati bez novaca jer se ne očekuje da će se kina ponovo otvoriti u lipnju. Uslijed toga pretpostavlja se da će u rujnu AMC, koji je otprije opterećen dugom od 4,9 milijardi dolara, bankrotirati.

AMC je vlasnik 630 multipleksa diljem Amerike i njihov opstanak ovisi o tome kada će se  pandemija koronavirusa  zaustaviti. Njihovi predstavnici nadaju se da će se kina otvoriti već u svibnju, dok predstavnici američke vlade najavljuju da će pandemija u Americi biti na vrhuncu u srpnju. Problem za AMC je što oni imaju veliku većinu svojih multipleksa u najmu te se smatra kako u nekom trenutku više neće moći plaćati najam. Kako piše filmski portal Deadline, iznajmljivači prostora, a to su ponajviše vlasnici shopping centara u čijem se sklopu nalaze multipleksi, već su angažirali uglednu odvjetničku tvrtku kako bi se posavjetovali što im je činiti u trenutku kada se pokaže da AMC više neće moći plaćati najam.

Naime, AMC se već obratio iznajmljivačima prostora i obavijestio ih da zbog zatvaranja kina, od ovog mjeseca više neće  plaćati najam. Naveli su kako su svoji 25 tisuća djelatnika poslali na neplaćeni odmor, reducirali plaće čelnih ljudi, te se nadaju da će se kina uskoro otvoriti te da će AMC dobio određena sredstva iz dvije milijarde dolara koliko je američki kongres odobrio za spas poduzetnika.

S pravne strane vjeruje se da će, čak i ako AMC bankrotira, kina ipak raditi pod posebnim uvjetima jer su potrebna i filmskim kompanijama kako bi se prikazivali njihovi filmovi kao i iznajmljivačima prostora.

Komentiraj